Den sort/hvide planet

Vi har før beskæftiget os med det amerikanske V-2 program, der affyrede krigsbytte-raketter fra White Sands øvelsesområdet i New Mexico. I oktober 1946 udstyrede man for første gang en V-2 med et kamera, så man med lidt held kunne nyde synet af jorden fra rummet.

Det var ikke sådan lige til, fordi der ikke var en egentlig landingsprocedure. Man skød simpelthen raketterne op og lod dem falde ned hvor de nu ramte. Kameraets film var dog beskyttet af en stålkassette og den overlevede sammenstødet med 550km/t. Kameraet selv smadrede.

Billederne fra 105km højde var en historisk præstation, den tidligere rekord var 22km, taget fra ballonen Explorer II i 1935, og folkene på White Sands var ekstatiske. Modsat de tidligere ballon-billeder, så viste billederne var raketten ganske tydeligt jorden hængende i universets mørke. For første gang kunne folk se, hvordan jorden ville tage sig ud, hvis man ankom med et rumskib.

Der blev hurtigt set potentiale i rumfotografi. National Geographic bragte billederne samme år, men en forudsigelse der skulle vise sig temmelig nøjagtig “Results of these tests now are pointing to a time when cameras may be mounted on guided missiles for scouting enemy territory in war, mapping inaccessible regions of the earth in peacetime, and even photographing cloud formations, storm fronts, and overcast areas over an entire continent in a few hours.” Ikke nok med det, artiklen foreslog, at en dag kunne hele verden måske kortlægges på denne måde……enter Google Earth.

Man kan jo så undre sig over, hvorfor fanden de ikke brugte farvefilm….

Verdens første billede fra rummet - oktober 1946

Verdens første billede fra rummet - oktober 1946

Et panorama-view fra samme forsøgsrække - 1948

Et panorama-view fra samme forsøgsrække - 1948

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Historie, teknologi | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *