Almost ready for lift-off

ares02

NASA arbejder for tiden på at klargøre deres nye Ares I løfteraket til testaffyring. Ares I er den første raket i deres nye Constellation program, der skal overtage rumflyvningen efter rumfærgen går på pension. Der er 2 raketter planlagt i denne serie. Ares I og V.

Ares I er den højeste raket siden Saturn V, så NASA’s designhold håber på massere af nye data om flyveegenskaberne for sådan en kæmpe. Raketten er designet til at løfte Orion fartøjet, der skal bringe NASA mandskab til ISS og eventuelt videre til månen, men der er stadig nogle år tilbage, inden vi ser Orion flyve i rummet.

ares03

Opsendelsen af testraketten, der betegnes Ares I-X, er planlagt for 27. oktober 2009, så det er lige op over. Det er dog ikke en rigtig rumflyvning, men en 2 minutters flyvetur, der skal teste fastbrændstof løftetrinnet. Hele det øverste trin er en tom model, der skal simulerer det påtænkte trin. Efter de to minutter frigøres de 2 trin og løftetrinnet vender tilbage i en faldskærm, så det kan undersøges af NASA, mens øverste trin forventes smadret med Atlanterhavet. Den første rigtige rumtur med Ares I er planlagt til 2014 og Ares I forventes at være klar til bemandede flyvninger i 2017.

Ares V er den kraftigste raket nogensinde og er over 6 gange kraftigere end Ares I. Den er designet til at løfte Altair fartøjet, der med lidt held skal til månen engang omkring 2020. En anden rolle der tiltænkes Ares V, er opsendelsen af et nyt teleskop, samt byggematerialer til en ny rumstation. Det forventes at Ares V kan være klar i 2018, men finansieringen er endnu ikke helt på plads.

ares01

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Almost ready for lift-off, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Nyheder, teknologi | Tagged as: , , , , , | 2 Comments

2 Responses to Almost ready for lift-off

  1. jesper vad says:

    Hvad blev der er af x33?? er rumfærgen død?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. admin says:

    X-33 døde i 2001 efter kort tids sygdom. Der kommer ingen flylignende afløser for rumfærgen, der stopper med at flyve næste år. Den Apollo-agtige Orion der skal afløse den, forventes klar i 2015 – if they are lucky!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *