Kosmisk besøg af den bekymrende slags

Den trofaste læser Claus gjorde mig opmærksom på, at i aften drøner asteroiden 2005 YU55 fordi jorden i foruroligende afstand. Der er tale om en sag på 400m i diameter og den kommer buldrende med 49.532 km/timen (relativt), så den kunne udrette ufattelig skade, hvis den altså havde en lidt anden kurs. 2005 YU55 smutter faktisk ind mellem månen og jorden (ikke mere end 319.000 km fra vores smukke planet).

Den var oprindelige evalueret til 1 på Torino Skalaen (der graderer faren fra asteroider), men er siden blevet nedjusteret til 0: The likelihood of a collision is zero, or is so low as to be effectively zero. Also applies to small objects such as meteors and bodies that burn up in the atmosphere as well as infrequent meteorite falls that rarely cause damage.

Det er den asteroide der har været tættest på jorden siden man begyndte at holde regnskab med disse kosmiske bisser. Det skulle være muligt for amatørastronomer, at få øje på 2005 YU55, men vi andre dødelige må nok nøjes med billeder i nyhederne. Refleksionen fra 2005 YU55 er hundrede gange mindre end det lys vores øjne kan opfatte.

Nå, farlige asteroider er en del af livet i vores galakse (og i en hvilken som helst anden galakse formoder jeg), så det er på med styrthjelmen. Det er et garanteret faktum (hvad det så end betyder), at hvis menneskeheden overlever længe nok, så møder vi en dag en asteroide, der er knap så hyggelig som 2005 YU55 – forhåbentlig går der mange år.

2005 YU55 vender tilbage i 2041, men det er endnu for tidligt, at sige noget om, hvor tæt den vil komme på jorden. Det afhænger af dens passage af Venus i 2029.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart, videnskab | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *