Alle tiders snestorm

Der har altid været et vist konkurrenceelement i rumfarten. Ganske vist var det oprindeligt kun USA og USSR der konkurrerede, men det gjorde ikke just konkurrencen mindre. Der blev fulgt godt med i hinandens baghaver, efter devisen: hvis de kan, så kan vi også.

Det var jo heller ikke gået forbi Brezhnev’s opmærksomhed, at NASA i løbet af 70’erne udviklede deres Space Shuttle og han tænkte derfor “So ein ding muss ich auch haben”, eller noget tilsvarende på Russisk, hvorefter han plagede live af det Sovjetiske rumprograms designbureau indtil de lave en til ham.

Buran (Russisk for snestorm), som den blev navngivet, lignede den Amerikanske rumfærge til forveksling, hvilket Sovjetterne fejede under bordet med en udtalelse om ”hvad havde i regnet med, sådan ser en rumfærge altså ud”.

Den lettede første, og eneste, gang i November 1988 (7 år efter NASA’s rumfærge) fra Baikonur Cosmodrome på en ubemandet mission. Efter to kredsløb landede Buran igen og så var den potte ude.

Dem der kan huske 1988, kan sikkert også huske, at der skete en hel masse internationale ting i meget hurtig rækkefølge. Mange af de ting havde direkte indflydelse på organisationen bag Buran programmet og for at gøre en lang historie kort, så løb de tør for penge. Yderligere to Buran type rumfærger var under konstruktion, men disse blev altså ikke færdigbygget.

I Rusland passer man åbenbart ikke så godt på sine ting, heller ikke selvom de måske har skrevet verdenshistorie, så Buran har ikke just levet et luksusliv i dens otium. Faktisk henslæbte den i årevis tilværelsen på en ”parkeringsplads” nær Baikonur, men blev siden flyttet til en udstillingshangar der desværre kollapsede i 2002

Samlet pris: 20 milliarder rubler.

Stabelafløbning i 1984

19

Piggy-bag tur på en Antonov AN-225

bbur45

Med Energia booster raketter og klar til lift-off

23

Lift-off

41

Langtidsparkering ved baikonur Cosmodrome

8b

To gange var der problemer med mure der faldt

bbur89

De sørgelige rester af cockpittet

bbur90

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Alle tiders snestorm, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Billeder | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *