Hov, der er hul i min galakse!

Omkring 600 millioner lysår væk ligger det besynderlige Hoag’s Object. En udsædvanlig ringformet galakse af unge blå stjerner, der danner en cirkel omkring en kerne af ældre gule stjerner. Den indre kerne er omkring 17.000 lysår i diameter, mens den ydre ring er mellem 75.000 og 121.000 lysår bred (svagt større end Mælkevejen). Selvom disse ringformede galakser er meget sjældne, så kan man faktisk se endnu en ring-galakse gennem Hoag’s Object (cirka klokken 1).

Galaksen blev opdaget af den Amerikanske astronom Arthur Allen Hoag i 1950, men man ved stadig ikke frygtelig meget om ringformede galakser. Det formodes de opstår ved sammenstødet mellem mindre galakser og de mere udbredte spiralgalakser. I tilfældet med Hoag’s Object regner man med at sammenstødet fandt sted for 2-3 milliarder år siden. Man har dog ikke fundet spor af den mindre galakse der skulle have ’skudt’ hul i spiralgalaksen.

Man har siden fundet en lille håndfuld af disse ringformede galakser, men ingen har den næsten perfekte symmetri som Hoag’s Object. Med over 170 milliarder galakser i universet, så er det vel i grunden ikke så mærkeligt, at alle mulige former (og sikkert nogle umulige) for galakser findes et sted derude.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Hov, der er hul i min galakse!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in videnskab | Tagged as: , | 2 Comments

2 Responses to Hov, der er hul i min galakse!

 1. Søren says:

  tror vist der er forsvundet en faktor 1000 i dine galakse-diametre =)
  nice artikel ellers, mere af det!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. admin says:

  Hej Søren,

  Tak for rettelsen. Det er helt bestemt korrekt – jeg snuppede data fra en artikel, hvor man anvendte kly (1000 Light-years. Min post er nu rettet, så den reflekterer de reelle afstande 😉

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *