The legend of Guenter Wendt

Guenter Wendt var født i Tyskland I 1923 og voksede op under nazisternes styre. Han blev udlært flymekaniker i Luftvaffe under krigen og var involveret i tilpasningen af nye flytyper. Efter krigen stod det slet til for den tyske flyindustri, så Wendt pakkede værktøjskassen og drog i 1949 til amerika, hvor der var rimelig gang i sagerne. Flyfirmaet McDonnell Aircraft var intereseret i den dygtige unge tysker, men måtte grundet restriktioner ikke ansætte tyskere til arbejde på amerikanske militærprojekter. I stedet blev han ansat som lastvognsmekaniker, indtil han i 1955 fik statsborgerskab og kunne hyres af McDonnell Aircraft.

Fartøjerne til både Mercury og Gemini programmerne , var fremstillet af McDonnell Aircraft og Guenter Wendt blev leder af rumfartøjernes launch pad team, hvilket betød, at han havde det ubestridte ansvar for fartøjets og besætningens tilstand umiddelbart før affyring.

Guenter Wendt og John Glenn under Mercury programmet i 1962

Han var ualmindelig dygtig (selv for NASA) og herskede på platformen med uindskrænket magt. Astronauten John Glenn gav ham tilnavnet “der Führer of der Launch Pad“, men det var ganske kærligt ment, for astronauterne viste udmærket, at arbejdet krævede både stor teknisk indsigt og en hårdhændet disciplin. Naturligvis var han ikke egenhændigt skyld i begge programmers store succes, men han kunne tildeles en stor del af æren, for astronauternes (og til dels deres koners) tillid og ro under affyringen.

Wendt råber af John Young under Gemini 10 - juli 1966

Da NASA begyndte Apollo programmet skiftede de samtidig leverandør af rumfartøjer og Wendt tog tilbage til tegnebordet hos McDonnell Aircraft. NASA rendte uheldigvis på store problemer under forberedelsen til Apollo 1 missionen, hvor kabinen brød i brand og dræbte de tre astronauter (Gus Grissom, Edward H. White og Roger Chaffee).

Ulykken betød at NASA måtte genoverveje deres procedure og i den forbindelse kom flere af de erfarne astronauter med kraftige invendinger om savnet af deres maskot: Der Pad Führer Guenter Wendt. Faktisk nægtede Apollo 7 astronauten Wally Schirra at deltage, så længe Wendt ikke stod udenfor kabinen indtil fartøjet var 100% klar. NASA lod sig overtale og fik Wendt flyttet fra McDonnell Aircraft til North American, så han atter kunne indtage sin plads på platformen.

Wendt (knælende) under forberedelserne til månelandingen med Apollo 11 i juli 1969

Guenter Wendt forblev launch pad leder og astronaut-maskot indtil 1989 og nåede dermed også¨at deltage i rumfærgeopsendelserne. Han forblev en nær ven af mange af de tidlige astronauter indtil sin død i maj 2010.

Wendt’s ansigt var det sidste astronauterne så inden lugen blev forseglet og da Apollo 7 i oktober 1968 buldrede op mod verdensrummet, hørtes Donn Eiseles stemme over radioen, med en kraftigt og påtaget tysk accent “I vonder vere Guenter Vendt?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The legend of Guenter Wendt, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart | Tagged as: , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *