Den sidste af vildmarkens bjergmænd

Da den amerikanske vest stadig var forholdsvis uudforsket af europæiske tilflyttere, opstod en generation af lykkejægere, der søgte eventyr, oplevelser og muligheder i kontinentets fjerne egne. De forenede stater havde købt et gigantisk landområde (det såkaldte Louisiana-territorium, der dækkede landet fra Mississippifloden til de uerklærede områder i USA’s nordvestlige hjørne) af Frankrig i 1803 og i de efterfølgende 3 år udforsket det med den berømte Lewis and Clark ekspedition.

Det nye område virkede som en magnet på eventyrlystne amerikanere. Det var rigt på dyreliv og de første privatpersoner der krydsede Mississippifloden mod vest, var pelsjægere der flygtede fra den forholdsvis hårde konkurrence i de gamle jagtområder. Jægerne levede enkeltvis, eller i meget små grupper, i det utæmmede vildnis, så der var tale om særdeles hårdføre mænd, der 100% skulle forlade sig på deres vildmarkskundskab.

En gang om året samledes de fleste jægere ved Upper Green River Rendezvous Site og solgte deres pelse til opkøbere fra de store pelsfirmaer (primært The Rocky Mountain Fur Company og The American Fur Company). Den årlige forsamling gav også rig mulighed for socialt samvær og udveksling af historier fra årets jagt. Herfra voksede legenderne om den vilde vests Mountain Men.

En af de barskeste af disse vildmarksmænd,var Pennsylvanieren Seth Kinman. En skægget kæmpe på næsten 190cm, der ikke bare levede som, men også til fulde var det fysiske billede af en Mountain Man. Kinman kom forholdsvis sent til fadet og var en af de såkaldte ’49ers, der drog mod Californien under den store guldfeber.

Efter 2 år med prospecting vendte Kinman hjem, men den utæmmede vest var gået i blodet og allerede i 1852 vendte han tilbage. Denne gang var det ikke guld der drev ham, men ren eventyrlyst og nysgerrighed. De første par år arbejdede han som jæger for US Army og mødte i den forbindelse den fremtidige præsident Ulysses S. Grant, der var officer ved militærgarnison Fort Humbolt.

Kinmans speciale var Grizzlybjørne, som han bar et indædt had til. Ifølge hans egne optegnelser, havde han i løbet af karrieren personligt slagtet mere end 800 og det er derfor ikke besynderligt, at den sidste Grizzlybjørn i Humboldt County blev nedlagt i 1868.

Bjørnene gav mad til ham selv og hans militære kunder, mens skindet blev brugt til fremstilling af imponerende stole. Kinman fremstillede også stole af geviret fra de utallige elge han slagtede i årets løb og i 1857 begyndte han en tradition med tildeling af disse vildmarksstole til landets præsidenter (James Buchanan som den første).

Da Abraham Lincoln blev præsident fremstillede Kinman endnu en stol af elg-gevir, som han personligt overrakte Lincoln i 1864. Kinman var mødt frem i sine fineste buckskins og underholdt forsamlingen med eventyrlige fortællinger og musik fra violin fremstillet af kraniet fra hans ynglings-muldyr. Mødet blev foreviget af tegneren Alfred Waud og det har nok været noget af en farverig oplevelse for de civiliserede borgere i Washington.

I 1858 havde han købt det første private jordstykke i Humboldt County, hvorpå han byggede et hotel med tilhørende saloon. Her levede han et muntert liv med jagt og fremstilling af præsidentstole. I alt nåede Kinman at fremstille stole til præsidenterne James Buchanan, Abraham Lincoln, Andrew Johnson, og Rutherford Hayes. Han arbejdede på en stol til Grover Cleveland, da han i 1888 fik skudt sig selv i benet. I en tid uden moderne lægemidler var såret mere end den 72årige pelsjæger kunne klare og han døde kort tid efter.

Kinman havde haft eventyr og oplevelser til mere end 500 moderne mennesker og at hans død skulle falde i den vilde vests sidste år var ikke uden en vis symbolik. I 1890 erklærede en undersøgelse, at The Frontier reelt set ikke længere eksisterede og selvom kulturen fra vildmarken til en vis grad overlevede de par næste årtier, så var Mountain-mændenes tid uigenkaldeligt slut.

Kinmans bar i Table Bluff i 1889, med gæster og 3 vildmarksstole

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Historie | Tagged as: , , , | 2 Comments

2 Responses to Den sidste af vildmarkens bjergmænd

 1. Anders says:

  Kunne du ikke oversætte historien til engelsk og sende den til Coen-brødrene. Jeg gad godt se hvad de kunne få ud af den 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. admin says:

  Godmorgen Anders,

  Mon ikke den allerede findes på engelsk 🙂

  Coen brødrene arbejder for tiden på en nyindspilning af John Wayne filmen True Grit, så vi kan snart se hvad de får ud af den vilde vest.

  God film den garanteret kun bliver bedre af lidt Coen.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *