Fiberredning og kuglestød

Historisk set kan man spore flippermaskinens aner helt tilbage til de middelalderlige udendørsspil. Der er måske ikke nogen synlig forbindelse, men man ved, at nogle af de populære spil blev formindsket og flyttet indendørs, så folk kunne spille om vinteren. Der er for eksempel en historisk forbindelse mellem spil som Croquet og Shuffleboard og indendørs spil som Billard og Bobspil. Fællesnævneren er, at man skal opnå points ved at skyde til en kugle/brik.

Det første spil der tilnærmelsesvis minder om en flippermaskine, er det Franske Bagatelle fra 1700tallet, der nærmest er en krydsning mellem billard og flipperspil. Spilleren støder en kugle af sted på en spilleplade, hvor kuglen kan richocherer på en række faste kegler, for til sidst at ramme ned i et hul. Spillet blev utrolig populært i Frankrig og blev fremstillet i utallige variationer. Under den Amerikanske uafhængighedskrig tog Franske soldater med til Amerika, hvor det ligeledes blev populært.

Bagatelle ved solkongens hof

Bagatelle ved solkongens hof

Karikatur af Abraham Lincoln der spiller Bagatelle

Karikatur af Abraham Lincoln der spiller Bagatelle

Selvom Bagatelle umiddelbart ligner Billard mest, så ser man den historiske forbindelse, efterhånden som Bagatellebordene bliver mindre i løbet af 1800tallet. Det var naturligvis pladsmangel der fik bordene til at skrumpe, for i ”Det Vilde Vest” var spil det mest centrale i en mands liv og jo flere spil en Saloon havde, jo flere mennesker kunne der lokkes ind. Man skal ikke undervurdere hasardspillets rolle i 1800tallets Amerika. Mange emigranter havde aldrig haft penge mellem hænderne før og havde ofte ikke noget fornuftigt, at bruge pengene til. Det var en befolkningsgruppe der på det nærmeste var selvforsynende og de småbeløb der kunne skrabes sammen, havde ikke nogen egentlig økonomisk værdi. Der var simpelthen for lidt til at gøre en forskel.

Vi genkender gerne de berømte pokerspillere fra Hollywoods udgave af det vilde vest, men det var bord og brætspillene der var mest eftertragtede.

Spilreklame fra 1900tallet

Spilreklame fra 1900tallet

I starten af 1930erne kommer de første pinball-maskiner på markedet. Den Amerikanske betegnelse passer bedre på disse tidlige maskiner, da de ikke havde flippere. Maskinerne stod på gulvet og den glasdækkede spilleplade havde et scoringssystem, hvorved spillerne kunne beregne deres points. Der var møntindkast og en affyringsmekanisme for kuglen. Et af de mest populære var ”Ballyhoo”, der var fremstillet af Raymond Maoney, der startede den berømte Bally Manufacturing Corporation.

I løbet af 30erne skete der store ting i flippermaskinens udvikling. Der kom elektriske maskiner, der havde både lys og lyd. Ligesom man startede mesterskaber for sportsgrenens elite. I 1935 introducerer Harry Williams, fra flippergiganten Williams Manufactoring Company, den første anti-tiltmekanisme, så spillerene ikke kan snyde, ved at skubbe til maskinen. Sidst i 30erne begynder de første maskiner med bagplade at dukke op. Her kunne spilleren holde styr på både points og forskellige specials.

flip05

Pinball reklame fra 1934

Pinball reklame fra 1934

I 1947 kommer så den første rigtige flippermaskine: Humpty Dumpty fra firmaet D. Gottlieb & Co. Nu kunne spilleren redde kuglen fra at ryge ud, ved at bevæge 2 vinger ved spillepladens bund. Denne maskine betegnes som den moderne flippermaskines direkte forfader. Gottlieb & Co var den ledende flippermaskinefabrikant i de næste mange år og deres designhold stod bag mange klassiske flippermaskineelementer, så som ”Drop targets”, ”multiball” og sågar råbet ”I’ve got it!”, når kuglen blev reddet i sidste øjeblik.

Noget af et samlerobjekt - en original Humpty Dumpty

Noget af et samlerobjekt - en original Humpty Dumpty

50erne og 60erne var flippermaskinens storhedstid og maskinerne fik konstant nye spilelementer tilføjet. Bally tilføjede deres Zipper Flipper, som kunne bevæge sig langs et spor på banen. Det elektromagnetiske Ball Lock så også dagens lys, ligesom genveje, niveauspilleplader, tunneller, multiplayerfunktion, udløbsstopper og utallige points features blev tilføjet.

Sidst i 70erne begyndte flippermaskinerne at tabe terræn til de nye videospil. I 80erne begyndte de at være sjældne i arkaderne og i 90erne forsvandt de stort set helt. D. Gottlieb & Co producerede deres sidste flippermaskine i 1996. Williams og Bally eksisterer begge endnu, men har solgt deres flippermaskineafdeling til The Pinball Factory, der stadig arbejder med flippermaskiner. Der holdes stadig mesterskaber og andre møder for flippermaskine-enthusiaster, men desværre er flippermaskinen død som kommerciel underholdningsmaskine.

Et bud på flippermaskinen i dette årtusinde

Et bud på flippermaskinen i dette årtusinde

Ekstra trivia: Fra 1940erne til 1976 var flippermaskiner forbudt i New York City og en række andre byer, fordi man anså det som et chancespil og derfor henlagde det under hasardspil. Først da mesteren Roger Sharpe under en retssag i 70erne viste juryen, at han kunne ramme et hvilket som helst område på spillepladen og gennemførte en løbende kommentar under et spil, hvor han mundtligt udpegede hans mål før han ramte, blev forbuddet ophævet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Historie | Tagged as: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *