Hovedpine for viderekomne

1866: Præsident Andrew Johnson erklærer officielt den amerikanske borgerkrig for afsluttet. Krigen har varet siden april 1861 og kostet over en ½ million døde. Sydstaterne havde officielt overgivet sig 9. April 1965, men der var stadig spredte kampe i løbet af den næste måned. Selvom Nordstaternes sejer afstedkom adskillige ændringer på staternes domestiske politiske scene, så var det nok frigivelsen af sydstaternes slaver huskes bedst i historiebøgerne.

Kollage med krigsstemning fra den amerikanske borgerkrig

Kollage med krigsstemning fra den amerikanske borgerkrig

1920: Verdens første kommercielle radiostation begynder sine udsendelser i Detroit, Michigan. Stationen, der hedder 8MK, var drevet af den teenageren og radioamatøren Michael DeLisle Lyons, men var sponseret af Scripps familien, der ejede aviser og blade rundt omkring i staterne. Scripps familien ville ikke umiddelbart sættes i forbindelse med forsøget, da de ikke var helt sikre på, at radio var mere end et modelune.

Det viste sig dog, at ideen fangede og i årene efter skød utallige radiostationer op. Da nye reguleringer for kommerciel radiodrift blev vedtaget (den oprindelige tilladelse var givet af United States Department of Commerce Bureau of Navigation) fik stationen radionavnet WWJ. Et navn der stadig bruges af stationen.

Der sendes på æterens bølger

Der sendes på æterens bølger

1940: Den landsflygtige Bolsjevik og Marxistteoretiker Leon Trotsky overfaldes med en isøkse i sit hjem i Mexico city. Hvad man skal med en isøkse i Mexico city må guderne vide, men NKVD agenten Ramón Mercader medbragte en, da han besøgte Trotsky under foregivende, at ville vise ham en avisartikel. Da Trotsky sad bøjet over artiklen, huggede Ramón isøksen i hovedet på ham. Den gæve Bolsjevik var nu ikke bare sådan at få bugt med. Han forsøgte at tage kampen op, men måtte nøjes med at spytte foragteligt på den forræderiske morder. Trotsky døde dagen efter på hospitalet.

Ramón fik 20 års fængsel for forbrydelsen og blev frigivet i 1960. Året efter flyttede han til Sovjet, hvor han modtog Hero of the Soviet Union medaljen, der var Sovjets højeste udmærkelse. Ramón døde af naturlige årsager i 1978.

Trotsky læser the Militant i et mere afslappet øjeblik

Trotsky læser the Militant i et mere afslappet øjeblik

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *