Det er ikke nytårsløjer, det er hærværk!

Sådan graver man jordens største hul

Sådan graver man jordens største hul

Verdens største menneskeskabte krater befinder sig i den amerikanske delstat Nevada (naturligvis, var jeg lige ved at sige). Sedan krateret opstod i forbindelse med de mange amerikanske atomprøvesprængninger på Yucca Flats testområdet i 50erne og 60erne (man testede på Yucca Flats indtil starten af 90erne, men i et mindre omfang).

Den første prøvesprængning løb af stablen i oktober 1951 under ”Operation Buster”, hvor en tårnbaseret prøvesprængning fes ud i sandet og gav mindre end et pund i sprængkræft (man kunne næsten holde den i hånden). De rodede dog bod på sagen og i alt foretog man 827 individuelle atomprøvesprængninger i området, fordelt på 739 forsøg, hvoraf den største var på 500 kiloton. De helt store moppedrenge bragede man af i Pahute Mesa, hvor geologien tillod dybere skakte.

I dag er Yucca flats jordens mest radioaktive område, men al den radioaktivitet afledte naturligvis allerede i 60erne en Hollywood B-film: The Beast from Yucca Flats. Filmen er ifølge kritikere på niveau med Ed Woods ”Plan 9 from Outer Space”, muligvis endda værre.

Welcome to the wonderful Yucca Flats - nu med krater!

Welcome to the wonderful Yucca Flats - nu med krater!

Det store krater lavede man under ”Operation Storax” forsøgsserien, der bestod af 48 atomprøvesprængninger fra 20 til 200 kiloton. Det var det såkaldte Sedan Shot på 104 kiloton, der dog teknisk set tilhørte ”Operation Plowshare”, som i 1962 flyttede de 11 millioner ton jord og efterlod det godt 100m dybe hul på 400m i diameter. Hvert år besøges hullet af over 11.000 nysgerrige og det er faktisk på den officielle liste over historiske steder i USA.

c01

c02

c03

c04

c05

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
Det er ikke nytårsløjer, det er hærværk!, 6.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet, Mini Facts | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *