Spøgelser og dårlige ånder

halloween03

Selvom mange anser det for en amerikansk festlighed, så er Halloween, ligesom syfilis, noget vi europæerne bragte med til den nye verden. Det er oprindeligt an keltisk fest der fejre sommerens ende, eller måske rettere at høsten var overstået. På irsk hedder festen Samhain, hvilket da også direkte betyder sommerens ende. Egentlig er der ikke noget specielt keltisk ved sådan en fest, da stort set alle folkeslag fejrede sommerens afslutning på en, eller anden, måde.

Samhain i en irsk lade i 1832

Samhain i en irsk lade i 1832

Det er nok også forholdsvis universalt, at disse magiske dage bragte den levende og de dødes verden i tættere kontakt. Derfor er Halloween også tæt forbundet med spøgelser og andre ånder. Helt fra gammel tid, har folk derfor klædt sig ud for at skræmme ondskabsfulde ånder væk, ligesom man med bål og blus forsøgte at holde landsbyen, eller gården, fri fra disse væmmelige spøgelser. Vores egne midsommerbål har en tilsvarende baggrund – det er ikke landingslys for hekse!

Ordet Halloween kommer af gammel engelsk, hvor dagen hed ”Eallra Hālgena ǣfen”, hvilket vi med lidt god vilje kan genkende som ”Alle Helgeners aften” – vores sprog var oprindelige ikke så forskelligt. Kirkefædrene havde naturligvis forsøgt at dæmme op for den hedenske festlighed og flyttede derfor ”Alle Helgeners Dag” fra 13. maj til 1. november, hvorved den aften den 31. oktober blev ”Alle Helgeners Aften”, altså aftenen før ”Alle Helgeners Dag” – ligesom juleaften er aftenen før juledag.

halloween07

I midten af 1800tallet emigrerede hundredtusindvis af irere til Amerika og de bragte deres Samhain tradition med sig. Amerikanerne har altid været indstillet på at adopterer festlige skikke fra det sammensurium af folkeslag nationen består af, så de tog Halloween til sig med stor entusiasme.

Ideen med udklædning minder lidt om vores hjemlige fastelavn og det er da også normalt, at børn trasker nabolaget tyndt og tigger slik fra naboerne. Dette er også en gammel skik fra middelalderen, hvor mange festdage gav børn denne mulighed for lidt mundgodt. Oprindeligt var det dog de fattige, der gik fra hus til hus og tilbød at bede for stedets afdøde familie. Det var jo før nogen socialreform, så de fattige måtte udelukkende forlig sig på medborgenes medlidenhed. Shakespeare nævner skikken i ”The Two Gentlemen of Verona”, hvor han lader tjeneren Speed beskylde sin herre for at ”puling [klynke eller klage] like a beggar at Hallowmas.

Amerikansk Halloween i 1911

Amerikansk Halloween i 1911

På det seneste er Halloween sjovt nok vendt hjem over Atlanten, hvor den atter har fundet fodfæste. Det er nu nok særligt forretningslivet der drømmer om en ekstra dag, hvor folk bruger penge på ligegyldige ting, der glæder sig mest over Halloweens hjemkomst.

Lidt stemningsfyldt Halloweenmusik

Glædelig Halloween fra Michael Myers og Steampunk.dk

Glædelig Halloween fra Michael Myers og Steampunk.dk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Spøgelser og dårlige ånder , 5.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *