Kunsten at skræmme børn

Da lægen Heinrich Hoffmann i julen 1844 ikke kunne finde en passende bog til sin søn, besluttede han at skrive en selv. Den gode doktor mente, at en børnebog burde være skræmmende på et psykologisk niveau, så han forfattede en række rimene historier, hvori småuartige børn straffes på det grueligste, for en række ting som Hoffmann mente de burde have holdt sig fra. Hoffmanns voksne venner syntes bogen var alle tiders og fik ham overtalt, til at udgive den under titlen: Lustige Geschichten und drollige Bilder mit 15 schön kolorierten Tafeln für Kinder von 3-6 Jahren. Den var lidt af en mundfuld, selv efter tysk standard og den solgte ikke videre godt. Muligvis fordi potentielle købere havde problemer med at huske titlen. I 1958 tager Hoffmann derfor springet og udgiver den under navnet: Struwwelpeter.

Bogen udkommer første gang på Dansk i 1847 under titlen “Vær lydig eller lystige Historier og moersomme Billeder”. Da Tyskerne ændre titlen, følger Danmark trop og navngiver den efter en uhyggelig julemandsfigur fra en af historierne: Den Store Bastian. Bogen er så populær, at der hurtigt udkommer en række efterligninger, selvom ”Den store Bastian” forbliver en bestseller.

Danskproduceret efterligning af Den Store Bastian

Danskproduceret efterligning af Den Store Bastian

I den Danske udgave møder vi blandt andet Slemme Frederik, der er ond mod dyr. En dag pisker han en hund, der tager til genmægle ved at bide ham i benet, så han må ligge i sengen og spise bitter medicin. Værst var det dog, at hunden tog hans plads ved bordet og spiste hans kage. Moralen må være, at man skal spise sin kage inden man pisker hunde, samt muligvis bære benskinner.

En anden historie fortæller om Kræsne Mads, der er både tyk og fed, men som nægter at spise suppe: Gå jer vej, thi søbemad jeg spiser ej! Over de næste par dage skrumper Mads ind til skind og ben, men suppe vil han altså ikke have. På femtedagen afgår Mads ved døden: den femte dag vor Mads var død, fordi han ingen suppe nød. Igen en klar moral bag historien, som forældre skal man til enhver tid fodre sit afkom med velsmagende retter, ellers risikerer man de dør.

Hvorfor sætter de suppeterrinen på graven?

Hvorfor sætter de suppeterrinen på graven?

Der er flere skræmmende historier, som for eksempel bliver en pige der leger med tændstikker brændt levende – sådan kan det jo gå. Ligesom en dreng der sutter tommelfinger, naturligvis får dem klippet af af en forbipasserende skrædder.

Historien der har givet navn til den danske udgave, omhandler en neger på Vesterbro, der bliver drillet af drengene Ludvig, Morten og Jeppe.

På Vesterbro en neger gik,
fornam på issen solens stik,
så slog han op sin paraply,
for under den at søge ly.
Nu Ludvig kom med flag i hånd,
og Morten med sit tøndebånd,
og Jeppe — ej at tale om —
han med sin kringle også kom.
De lo og råbte alle tre:
„Nej, vil man blot den sorte se!”
Så drev de med den stakkel gæk,
fordi han var så sort som blæk.

Den Store Bastian bliver stik tosset og fanger de 3 drenge, som han efterfølgende dypper i blæk. Vi lærer nogle dejlige danske ord og vendinger, som jeg for fremtiden vil benytte i daglig tale.

Vred blev den store Bastian
og da han karl var for sin hat,
han fik dem i kardusen fat.

Der er jo noget hjertevarmt ved, at man allerede i 1840ernes Tyskland lærte børn, at racisme er modbydelig. Nu er steampunk.dk jo en upolitisk blog, men jeg kan da afslører, at jeg årligt sender en liste til Bastian, ligesom andre sender lister til julemanden.

bas03

Siden Den Store Bastian udkom første gang, har bogen været i konstant oplag og kan stadig findes i enhver velassorteret boghandel. Historierne har været opført på utallige teatre og er i mange europæiske lande en del af børns kulturelle opdragelse. Jeg har om ikke andet måtte sidde gennem flere pinlige fortolkninger i løbet af min skoletid. Desuden er bogen udkommet på utallige sprog og har endda været filmatiseret i hvad der beskrives som ”en psykoseksuel fortolkning”, hvad det så end er.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
Kunsten at skræmme børn, 8.0 out of 10 based on 5 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *