Udsigtens mester

Lang tid før internettet overtog rollen som vores foretrukne visuelle stimulans, endda før Tv trængte ind i stuerne, herskede en anden visuel teknologi. I en tid, hvor de færreste havde råd til et kamera og endnu færre råd til rejser, kunne den eksotiske omverden opleves gennem et apparat kaldet View-Master.

Dette teknologiske vidunder blev introduceret på New York World’s fair i 1939 og var fremstillet af firmaet Sawyer’s. Apparatet gjorde det muligt, at se stereoskopiske billeder hvor som helst og når som helst. Produktet var beregnet til turistindustrien, hvor man forventede en klækkelig indkomst fra fremstillingen af stereoskopiske billedsamlinger, som View-Master entusiaster kunne købe på museer og i souvenirbutikker.

View-Master model A

View-Master model A

Det var dog en anden kunde der sparkede gang i projektet, da anden verdenskrig gav den amerikanske militær en hidtil uset træningsopgave. I 1940 købte de 100.000 View-Master apparater og i løbet af krigen fik de fremstillet godt 6 millioner billeddiske.

Efter krigen var View-Master tilbage i turistbranchen, men indgik et indbringende samarbejde med Walt Disney Studios, hvor de fremstillede både apparater og billeddiske med de berømte tegneseriefigurer. Samarbejdet gav yderligere pote, da Disney i 1955 åbnede Disneyland, hvor de besøgende jublede over muligheden for at forevige deres besøg i stereoskopi.

Sawyer’s producerede også et 35mm kamera, der kunne optage de specielle stereoskopiske billeder, så brugeren selv kunne fremstille sine egne diske. Disse kunne dog ikke konkurrerer med almindelige kameraer og de forsvandt fra markedet i løbet af 50erne. View-Masteren selv var dog fortsat en succes.

vm02

Omkring 1960 kom de sidste seriøse View-Master modeller. Man forsøgte ihærdigt at tage kampen op med de billige og brugervenlige ”lommekameraer”, men midt i 60erne måtte man indse, at View-Master havde udspillet sin rolle som billedfremviser for voksne mennesker. Dette til trods for den række af forbedringer man havde tilført produktet. Blandt andet havde den nu sin egen lyskilde og optikken var forbedret betydeligt. Tiden for stereoskopisk sightseeing var simpelthen slut.

vm03

vm05

Det viste dig dog, at View-Master ikke sådan lige lagde sig ned og døde. Efter afslutningen på dens rolle i turistindustrien, rykkede View-Master ind i børneværelset og blev et af 60ernes mest populære legetøj. Disney stod stadig ved deres aftale, så der var godt salg fra den side. Desuden fandt flere filmproducenter en ekstra indkomst, ved at frigive View-Master diske fra deres nye film, så børn kunne genopleve biografens herligheder (næsten) hjemme på værelset. I dag ejer legetøjsgiganten Fisher-Price rettighederne til View-Master og fremstiller stadigvæk diske med stereoskopiske billeder.

vm06

vm012

Som med ethvert andet populært produkt, så dukkede der hurtigt efterligninger op. I vesten var markedet temmelig godt dækket af den ægte View-Master, men østpå kom de lokale stereoskopiske billedapparater på hylderne, inklusiv sightseeing diske med turistattraktioner og behagelige billeder fra det socialistiske samfund. Jeg tvivler på der stadig er en marked for View-Master kopier, men vi kan da lige se lidt på en model fra Bulgarien.

vm011

Bemærk lige at gyngen er en aflagt MIG-15

Bemærk lige at gyngen er en aflagt jetjager

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
Udsigtens mester, 6.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Retro | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *