Hist på vejen

Begrebet Roadside Attractions beskriver et kulturelt fænomen fra Amerika, der i al sin enkelthed går ud på, at lokke forbipasserende bilister til forskellige forretninger langs Amerikas vejnet. Roadside Attraction ideen skød op i 30erne, hvor amerikanerne for alvor begyndte at bevæge sig rundt i nationen med biler.

De første af disse vejside attraktioner, var ikke mere end en videreudvikling af det bemærkelsesværdige hotel, der siden 180tallet havde tilstræbt, at lokke gæster til udelukkende med hotellets udformning. Det mest kendte af disse var Elephantine Colossus hotellet, der fra 1885 til 1896 stod på Coney Island i New York.

Hotellet Elephantine Colossus i 1886

Hotellet Elephantine Colossus i 1886

Der var Cafeer udformet som kaffekander, små spisesteder udformet som hotdogs, og generelt bare bygningsværker der svagt mindede om de vare der solgtes i forretningen. Roadside Attraction ideen kom ikke til sin ret, før man helt fjernede denne forbindelse mellem attraktionen og det den reklamerede for. En ægte Roadside Attraction er der bare. Som for eksempel verdens største garnnøgle.

Nehi Inn, verdens største Cola flaske (1924-1933)

Nehi Inn, verdens største Cola flaske (1924-1933)

En tankstation i stammen fra et redwoodtræ

En tankstation i stammen fra et redwoodtræ

ra02

Man skulle bare opsætte noget, der var tilstrækkeligt besynderligt, at få bilisterne til at stoppe op og kigge. Derefter kunne man altid lokke nogle penge ud af dem. Begrebet er, som det måske ses, ganske nært beslægtet med turistfælde begrebet. Ofte var der skiltet mange kilometer i forvejen, som for eksempel med ”The Thing – Mystery of the Desert” i arizona.

ra03

Bowlin resteplads/købmand/museum/turistfælde

Bowlin resteplads/købmand/museum/turistfælde

Et andet kneb var at opreklamerer noget komplet tåbeligt, så som et hul i jorden, der i sig selv sikkert ikke trak mange turister, men hvis det blev serveret som noget exceptionelt måske kunne trække et par nysgerrige til. På denne måde opstod en lang række mystiske huller, enten de dybeste, de mørkeste, eller på anden måde fantastiske. Til trods for, at det i virkeligheden blot var et hul i jorden.

ra06

ra05

Ikke alle gør lige meget ud af det...

Ikke alle gør lige meget ud af det...

Der hvor de lokale ikke har været så heldige, at områdets geologiske historie har afstedkommet et fint hul, eller en fantastisk grotte, må folk ty til andre og lidt mere fantasifulde metoder. Man byggede simpelthen tilfældige kæmpe-ting der kunne fange øjet på en potentiel kunde. At bygge verdens største er jo forholdsvis let, hvis man bare vælger en genstand der endnu ikke er bygget i overstørrelse, men ved vanlig sans for amerikansk overdrivelse, så valgte de fleste at bygge stort nok, til at der var en garanti for rekorden i en vis årrække.

Verdens største kurv og hotel

Verdens største kurv og hotel

Lykken er, at blive fotograferet med verdens største banan

Lykken er, at blive fotograferet med verdens største banan

Verdens største Uncle Sam - 12m

Verdens største Uncle Sam - 12m

Verdens største fisk

Verdens største fisk

Verdens største bøffel

Verdens største bøffel

En stor ishockeystav...

En stor ishockeystav...

Verdens største kort over rute 66

Verdens største kort over rute 66

Stort piskeris....GAB!

Stort piskeris....GAB!

Ahhh et tepottehus....

Ahhh et tepottehus....

En blåhval i pap

En blåhval i pap

Hjemmelavet UFO..ok, stopper man for den, så keden man sig!

Hjemmelavet UFO..ok, stopper man for den, så keden man sig!

Uanset hvad de bygger, så er der intet der kan slå de gamle Roadside Attractions. Derfor slutter vi attraktionsfesten af med et kig på de originale Roadside Attractions, fra dengang de stadig var anset som en oplevelse i sig selv, og ikke bare noget ragelse i vejkanten. I en mindre stimuleringsfyldt tidsalder var det sgu alligevel noget, at se verdens største radise, eller et hus der lignede en støvle.

Tipi hotel fra 50erne

Tipi hotel fra 50erne

Stor mand og ko bliver foreviget på super 8

Stor mand og ko bliver foreviget på super 8

Wall Drugstore ven en BERØMT attraction, kendt for sine mange skilte

Wall Drug store er en BERØMT attraction, kendt for sine mange skilte

Mere Wall Drug Store

Mere Wall Drug Store

Wall Drug Store afdeling for mekanisk musik

Wall Drug Store afdeling for mekanisk musik

Wall Drug Store (Mother of Roadside Attractions) lever i bedste velgående

Wall Drug Store (Mother of Roadside Attractions) lever i bedste velgående

Endnu en berømt attraction

Endnu en berømt attraction

Dyr kan altid få folk til at stoppe

Dyr kan altid få folk til at stoppe

ra066

ra067

ra080

ra0811

ra082

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Hist på vejen, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *