Jamen dog, det er jo en forsvunden by

1911: Arkæologen Hiram Bingham III genopdager Inkaernes forsvundne by: Machu Picchu i Peru. I 1462 flygtede de sidste Inkaer med deres konge til en ufremkommelig bjergegn, hvor de byggede deres nye hovedstad. Byen blev forladt godt 100 år senere, muligvis efter et udbrud af kopper. Det lykkedes aldrig Spanierne at finde byen og den repræsenterer derfor en uplyndret by fra Inkacivilisationen.

Egentlig var det slet ikke Bingham der genopdagede ruinerne. De lokale viste naturligvis godt, at der var en gammel Inkaby oppe i bjergene og flere vestlige rejsende, havde besøgt Machu Picchu i årene før Binghams opdagelse. Han var dog den første arkæolog der udforskede den.

Machu Picchu som den henligger i dag - ryddet for bevoksning

Machu Picchu som den henligger i dag - ryddet for bevoksning

1915: Passagerskibet S.S. Eastland ruller om på siden under boarding i Chicago. Tidligt om morgenen var skibets 2752 passagerer gået ombord og besætningen lastede nu fragt. Lidt over 7 begyndte skibet at hælde væk fra kajen, hvilket blev forsøgt modvirket med skibets ballasttanke. Kort tid efter, sandsynligvis fordi en kano sejlede forbi, bevægede et større antal passagerer på dækket sig over til rælingen på søsiden af skibet. Eastland vælter derfor pludselig over på siden og kommer til hvile på søbunden.

Mange passagerer var allerede gået til deres kahytter og fanges derfor af vandmasserne der vælter ind. Andre knuses, eller fastklemmes, af tunge møbler i skibets restauranter og saloner. I alt omkommer 845 mennesker på 6m vand, kun et par meter fra kajen. Det er den største skibskatastrofe på ”the Great Lakes”.

S.S. Eastland var netop blevet udstyret med redningsbåde (vedtaget ved lov efter Titanic katastrofen) og ironisk nok, var den ekstra vægt med til at gøre S.S. Eastland ustabil.

S.S. Eastland hæves senere på året og afhændes til US Navn, der omdanner hende til kanonbåden USS Wilmette. Skibet gør tjeneste i US Navy de næste 25 år og opnår den sjældne ære, at være det første amerikanske krigsskib, der affyrer en granat under første verdenskrig. Under anden verdenskrig anvendes USS Wilmette som træningsfartøj. I 1947 skrottes hun, efter et frugtesløst forsøg på at sælge hende.

S.S. Eastland i storhedstiden

S.S. Eastland i storhedstiden

Overlevende reddes i land

Overlevende reddes i land

kanonbåden USS Wilmette i 1918

kanonbåden USS Wilmette i 1918

1950: Cape Canaveral Air Force Station begynder sin karriere indenfor raket og rumflyvning, med affyrelsen af en Bumper raket. Der var en kopi af den Tyske V2 raket, med en amerikansk WAC Corporal raket på toppen. Forsøget var en del af forskningen indenfor to-trins raketter. I 1958 flyttede NASA deres Launch Operations Center, der senere skulle blive kendt som John F. Kennedy Space Center, til Cape Canaveral.

Den første raket letter fra The Cape

Den første raket letter fra The Cape

2005: den amerikanske cykelrytter Lance Edward Armstrong vinder sit 7ende Tour de France i træk. Vel og mærket efter han i 1996 var blevet næsten afskrevet grundet kræft. Efter både hjerne og testikeloperationer, samt en langvarig og kraftig kemoterapi, lykkes det Armstrong at komme op på cyklen og vise hvad han kan. Armstrong har nu trukket sig tilbage fra professionelt cykelløb og bruger tiden på the Lance Armstrong Foundation, der støtter kræftramte – godt gået lance!

Armstrong på cykelferie i Frankrig

Armstrong på cykelferie i Frankrig

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *