Den lille robot der ku!

Ok, jeg ved godt der har været rigeligt med rum-halløj på det sidste, men det er hvad jeg spiser, så det er hvad der kommer ud.

Da man endnu ikke har formået at sende mennesker til Mars, så har vi måtte tage til takke med en række mere, eller mindre, effektive robotter. Generelt set har man benyttet to typer; nemlig Lander, der efter landing forbliver på samme sted, og Rover, der kører rundt på planeten og indsamler data.

I 2003 opsendte man hele to Rover robotter: Spirit og Opportunity. De var stort set ens, så for at holde overskriftens ånd behandles de som en robot (en robot-type). De var en del af NASA’s Mars Exploration Rover Mission, der har til opgave at studerer geologien på den støvede planet.

Oprindeligt havde man håbet at få godt 92 dages dataindsamling fra hver robot. Ikke fordi de var særligt dårligt lavet, men fordi man regnede med støv, eller fastkørsel, ville tage livet af de små robotter.

Stik mod al forventning holdt teknologien stand og begge Rovers har på nuværende tidspunkt over 2000 arbejdsdage bag sig – UDEN FERIE!

Teknikkerne på NASA’s Jet Propulsion Laboratory, der med kærlig hånd holder robotterne i ”live”, har efterhånden udviklet et forældreforhold til Spirit og Opportunity. De betragter dem som børn der er flyttet hjemmefra, men stadig har behov for et par gode råd og lidt vejledning. Indimellem lytter de (når signalet går igennem), andre gange tager de deres egne beslutninger.

Spirit sidder desværre urokkeligt fast på et kippestykke, efter den i 2006 mistede brugen af det ene forhjul og måtte bakke rundt på Mars. Den lider også lidt under et elektronisk hukommelsestab, hvor den glemmer indsamlet data, eller ligefrem glemmer at vågne op og sende sine daglige data. Der er dog stadig sporadisk kontakt.

Opportunity ruller stadig lystigt derudaf og har siden landingen i 2004 tilbagelagt lidt over 16 kilometer.

Hurra for de små robotter!

750px-nasa_mars_rover

Panorama fra Opportunitys landingssted

rover

Opportunity kigger bagud efter sin første køretur

800px-opportunity_-_cratera_eagle

walle02

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *