Knap så magisk

De fleste har sikkert set en tryllekunstner fange en kugle mellem tænderne. Det er et gammelt glansnummer, der gerne afstedkommer stor spænding hos publikum. Moderne tryllekunstnere som Penn & Teller, Paul Daniels og David Blaine har alle udført nummeret, men ingen af dem kommer i nærheden af de tidlige kuglefangere.

Oprindeligt var tryllekunstnere langt mere hemmelighedsfulde og gik gerne til yderligheder for at beholde et godt trick. Derfor var ”The Bullet Trick” i starten udført med kun en ganske lille sikkerhedsmargin. Det vil sige, at tryllekunstneren byggede tricket på et enkelt kneb, i stedet for at have kontrol over hele forestillingen som i dag. Dette gav langt mere troværdighed, men var naturligvis også meget mere farligt.

Indenfor tryllekunsten huskes en lille gruppe udøvere som ”The Twelve”. Det er de tryllekunstnere der gennem tiden er døde under udførelse af The Bullet Catch. De var alle professionelle indenfor faget. Så der er altså ikke tale om onkel Dum’s halvhjernede underholdning til tante Olgas fødselsdag.

Her skal vi stifte bekendtskab med et par af de mere berømte.

  • I 1840 døde Arnold Buck fordi den frivillige skytte mente han burde hælde en håndfuld søm i løbet. Folk der forsøger at ødelægge et trick er kendt af enhver tryllekunstner, men ligefrem at myrde dem er måske lige i overkanten.
  • 1869 var afslutningen for Adam Epstein, da et stykke af hans ladestok ubemærket knækkede af i løbet. Splinterne blev afskudt og dræbte ham.
  • Måske ikke ligefrem en dødsfald der skyldes selve tricket, men under en forestilling i 1880 springer en tilskuer op og skyder Raoul Curran – Catch this!
  • Chung Ling Soo var en berømt Amerikaner der optrådte (og levede 100%) forklædt som kineser. Han havde en system, hvor kuglen droppede ned i et hulrum når våbnet affyredes. Desværre havde han ingen militær baggrund og overså ideen med vedligeholdelse. Under hans sidste forestilling (England 1918) forhindrede snavs kuglen i at glide ned i hulrummet og ramte i stedet Chung Ling Soo i brystet. Chung udbrød:”Oh my God. Something’s happened. Lower the curtain.”. Hvilket var første, og sidste, gang hans publikum hørte ham tale engelsk.
  • H. T. Sartell kendt som “The Black Wizard of the West”, var uheldigvis blevet uvenner med konen (der også var hans assistent). I 1922 skød hun ham på scenen.

1249711

herrbullet

hugard

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Mini Facts | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *