Det blev en lille ny planet

Forleden skrev Steampunk.dk, at exoplanet-jægerne fra HARPS holdet på European Southern Observatory ville kundgøre nye opdagelser mandag 12/9 2011. Nu er det jo blevet tirsdag, så vi kan kigge lidt på deres åbenbaring.

HARPS offentliggjorde en ny rapport, der gav os 50 nye exoplaneter. Heriblandt 16 såkaldte Super-Earths (’solide’ planeter mange gange større end jorden) og en enkelt planet lige i smørhullet, hvor afstanden til den lokale stjerne gør flydende vand muligt. De nye tal viser jagten på exoplaneter er steget i effektivitet – de bliver simpelthen bedre til det. Instrumenterne er nu så følsomme, at de kan afsløre stjerne-bevægelser mindre end 4km/timen (det er rolig vandrehastighed). Denne følsomhed gør det muligt, at finde planeter på mindre end 2 gange Jordens størrelse.

Den er selvfølgelig planeten i smørhullet der vækker mest interesse. HD 85512 b som den hedder, er godt 3,6 gange mere massiv end Jorden og kredser om en orange dværg-stjerne (en K5V for astronomer) godt 35 lysår fra jorden. Denne stjernetype er interessant for astrobiologer (dem der forsker i liv udenfor jorden) fordi de er yderst stabile (de befinder sig i deres ’main sequence’ op til 3 gange længere end vores sol) og fordi der er 4 gange så mange af dem i Mælkevejen.

På nuværende tidspunkt viser statistikken, at 40% af G-type stjerner (ligesom vores sol) har mindst én planet. Hvis man tæller alle stjernetyper med, så regner astronomerne med, at der er mere end 50 milliarder planeter i Mælkevejen – hvoraf vi kun har fundet liv på en (nemlig vores egen Jord).

Den øgede effektivitet inden for jagten på exoplaneter, samt det faktum at der er langt flere end astronomer oprindeligt håbede, giver HARPS holdet håb om snart at finde en planet der ligner Jorden rent astronomisk (samme størrelse, samme orbit og samme stjerne-type). Det skal nok lige tilføjes, at ’snart’ indenfor astronomi er indenfor 20 år (vi skal lige have bygget den næste generation af instrumenter, der er endnu mere følsomme). Her fra Steampunk.dk kan vi kun sige: god jagt!

Temperaturen er gætværk, da den vil afhænge af atmosfærens komposition

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Det blev en lille ny planet, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in videnskab | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *