Den mystiske ottende passager

Et af filmhistoriens mest frygtindgydende uhyrer, var den insektagtige xenomorph fra Alien film-serien. Indtil Ridley Scott’s mesterværk præmierede i 1979 var monster-film gerne noget med små-fjogede dragter, eller stop-motion figurer: Alien ændrede genren radikalt.

For første gang så vi et uhyre der ikke rigtigt lignede noget vi kendte, og dog. Det skræmmende ved Alien var måske, at vi næsten kunne ’genkende’ monsteret, men det alligevel holdt sig udenfor vores forestillingsverden. Det lignede et mareridt for xenomorph’en var i sandhed Alien.

Der var en række forskellige ting der gjorde Alien monsteret så skrækindjagende. Primært var det Scott’s visuelle fortællekunst og Giger’s småsyge biomekaniske fantasi, men uhyret var jo (gudskelov) i virkeligheden ikke andet end en mand i en gummidragt og den mand var central for at cementerer xenomorphen’s position som filmhistoriens uhyggeligste monster. Hans navn var Bolaji Badejo.

Under prøvefilmning havde studiet benyttet en af de tilknyttede stuntmænd i rollen som Alien, men uanset hvordan Scott flyttede lys og kamera, så vedblev monsteret at være en mand i en latexdragt. Der var noget der manglede, noget næsten ujordisk der kunne fjerne uhyrets sidste rest af menneskelighed.

Scott diskuterede sagen med projektets casting directors og det viste sig, at de tilfældigt havde bemærket en høj mager mand af afrikansk afstamning på en af de lokale pubber. De vendte tilbage næste aften og var heldige at finde den 2,13 meter høje mand igen. Bolaji Badejo læste grafisk design og som studerende indvilligede han hurtigt i det velbetalte arbejde for studiet.

Da de fik klemt Bolaji ned i den tætsluttende Alien-dragt vidste både Scott og hans casting directors, at de havde fundet deres monster. Den unge grafiske designer havde dog ingen erfaring med skuespil, så Scott hyrede en teaterlære til ham og meldte ham samtidig til en Tai Chi klasse. Kombinationen af den høje magre mand og de elegante Tai Chi inspirerede bevægelser skabte den Alien vi alle gøs over i biografens mørke.

Det var ikke bare publikum der gøs. Scott holdt ham adskilt fra de andre skuespillere i et forsøg på at forstærke dynamikken mellem dem og monsteret. Det lykkedes over al forventning. Faktisk udtalte Sigourney Weaver i 2010, at hverken hun eller de andre skuespillere kendte noget til Bolaji og netop det, at monsteret ikke stod og drak te med dem i pauserne, kunne mærkes under optagelserne: ” when it came to seeing him as this creature during a scene, it was electrifying. It didn’t feel that we were acting scared at all.

Historien ender dog lidt besynderligt. Bolaji arbejdede på filmen i næsten et år, men forsvandt derefter fuldstændig fra industriens radarskærm. Skuespilleren der havde legemliggjort vores allesammens mareridt vandrede ud af studiet efter sidste optagelse i 1978 og han er ikke set siden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Den mystiske ottende passager, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *