Bloddryppende gru fra Antarktis

Som en scene hentet direkte ud af en Stephen King roman gemmer det østlige Antarktis på en grum overraskelse. Hvor Taylor glacieren smelter ud i Lake Bonney finder man nemlig de velbenævnte Blood Falls.

Fænomenet blev først opdaget af den australske geolog Griffith Taylor i 1911 og han har nok slået telt op lige i nærheden. Blood Falls flyder nemlig som uhyggeligt blodrødt slagteriafløb ned over glacierens kridhvide kant.

Heldigvis er Blood Falls langt fra så skrækkelig som det umiddelbart ser ud. Den røde farve, der først blev tilskrevet alger, er ikke andet end jernoxid-holdigt vand der trænger op fra glacierens flydende undersystem. Saltindholdet i glacierens nederste lag forhindrer nemlig at vandet fryser og når det jernholdige vand trænger op gennem isen ruster jernpartiklerne simpelthen ved mødet med atmosfærens ilt.

Glacierens flydende undersystem er også hjemsted for et usædvanligt økosystem af bakterier, det kan spise jernatomer og syntes de smager ret lækkert. Bakterierne lever stort set uden ilt, men bruger sandsynligvis sulfater fra vandet til at nedbryde jernpartiklerne og udtrække organisk restmateriale – en proces man ikke er stødt på før.

Man regner med at ’Søen’ under Taylor Glacieren har været afskåret fra omverden i 1,5 til 2 millioner år og derfor udgør en tidskapsel som forskere kan bruge til at studerer evolutionen af disse havorganismer. Det kan måske hjælpe med at forklare, hvordan andre organismer overlevede den teoretiske ‘Snow Ball Earth‘ periode for omkring 650 millioner år siden, hvor hele jorden efter sigende var dækket af is. Dette kan igen have betydning for astrobiologien (forskning i mulige livsformer udenfor jorden), da flere af solsystemets isdækkede måner kunne have lignende livsformer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Bloddryppende gru fra Antarktis, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet, videnskab | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *