Spas og sjov med Photoshop

Ifølge den Britiske antropolog Richard Dawkins er et ’meme’ (udtales meem) en ide, eller overbevisning, der udveksles mellem individer, eller grupper af individer. Navnet kommer af en analogi med ‘gene‘, men hvor gener overfører biologisk information, så overfører et meme altså ideer.

Ude på det store vilde internet har meme’s dog antaget en noget anden mening (om end det er beslægtet). Et Internet meme er et koncept, eller en ide, der slippes løs på nettet og derefter får sit eget liv. De kan være ganske simple, som et ord, eller en frase, men ofte er det for eksempel en fjollet video, der i løbet af få dage bliver umådelig populær – i husker måske videoen med Trolololo sangen bragt her på Steampunk.dk i marts 2010: The Glory of Soviet music TROLOLOLOLOLOLOLOLOL

En af de ting der kendetegner et ægte meme, er de utallige efterligninger og parodier der opstår efterfølgende. Disse meme-slægtninge er ofte et af de mere folkeligt kreative indslag på internettet – man behøver nemlig ikke større evner for at hoppe med på vognen.

Et af de simpleste er foto-memes. De består grundlæggende af et billede, som bearbejdes af morsomme individer rundt omkring i verden og derved opnår en underlig kultstatus. Det kan være lidt svært at forklarer, så måske skulle vi springe direkte ud i et eksempel: Tourist guy.

Dette banale feriefoto af ungarske Péter Guzli, blev taget på toppen af World Trace Center under hans ferie i New York i november 1997. Der er ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvordan det oprindeligt kom på nettet, men efter 11. september 2001 dukkede billede op på alverdens internetfora, men med en temmelig dramatisk ændring.

Rygter om at billedet var fundet i et kamera blandt ruinerne blev hurtigt manet i jorden, da flyet på billedet viste sig at være en Boeing 757 (flyene der fløj ind i bygningen var begge af typen Boeing 767). Det forhindrede dog ikke folk i at arbejde videre med ideen og The Tourist Guy begyndte efterhånden at dukke op de underligste steder.

De fleste var af temmelig jævn karakter, men Tourist Guy åbnede porten til en ny verden af spas på nettet og hans fjæs blev verdenskendt – faktisk var det ofte bare hans ansigt (lidt ligesom en ’Find Holger’ plakat).

Mange af disse photoshop-memes starter på internettets mest berygtede forum: det uforlignelige 4chan. Det var også her klassikere som Bubble Girl og Disaster Girl først dukkede op i løbet af de sidste par år.

Det originale Bubble Girl billede – ukendt oprindelse

Den oprindelige Disaster Girl – bare en uskyldige tilskuer?

Nogle gange blandes et meme med et andet meme, som her, hvor video-memet ’David After Dentist’ får følgeskab af Bubble Girl.

Det er ikke altid bare tilfældige personer der bliver offer for et photoshop-meme. Sidste år opnåede skuespilleren Keanu Reeves nærmest kultstatus, efter en paparazzi-fotograf havde snuppet en serie billeder af ham, mens han spiste en sandwich på en bænk i New York. Grundet hans lidt triste udtryk fik memet titlen Sad Keanu.

Et af de oprindelige Sad Keanu billeder - stor morskab fulgte!

Serien med Sad Keanu var nok det punkt hvor photoshop-memes virkelig tog fart. Primært fordi det var opstået udenfor 4chan (det opstod på Reddit.com), men også fordi mange tilsyneladende virkelig fattede sympati for skuespilleren, som de tolkede som ulykkelig – noget han dog senere dementerede. I løbet af få uger opstod hundredvis af variationer over billedet – flere end Tourist Guy.

Al den opmærksomhed omkring Keanu Reeves afstedkom i øvrigt den ide, at han muligvis er udødelig. Da han tilsyneladende ikke ligger under for den almindelige ældningsproces og desuden har en slående lighed men den afdøde Franske skuespiller Paul Mounet (1847-1922)

Umiddelbart efter memet med den nedtrykte Keanu Reeves, dukkede endnu en kendis op på meme-scenen: Leonardo DiHapprio. Modsat Keanu så var Leonardo ganske tydeligvis i strålende humør, da han blev fanget af en paparazzi under indspilningen af Inception.

Selvom de kendte som set kan danne grundlag for et photoshop-meme, så er ofte helt uskyldige mennesker der tilfældigt bliver genstand for et meme, som for eksempel Washington-borgeren Zach Burroughs, der 28 januar 2011 blev fanget af en fotograf fra Washington Post, mens han krydsede gaden i snevejr – besynderligt nok med en softice i hånden. Billedet, der blev bragt i avisens vejrudsigt, havde lige nøjagtige de elementer der skulle til og et nyt photoshop-meme var født: Disregard climate, acquire ice cream.

Det oprindelige foto af Zach Burroughs fra Washington post - let the fun begin!

Den mest åbenlyse - Zach har en slående lighed med Matt Damon

Den kombinerede

Den filmiske

Den beskedne

Den historiske

Den grove

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (6 votes cast)
Spas og sjov med Photoshop, 9.5 out of 10 based on 6 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Billeder, Blandet | Tagged as: , , , , , , , | 4 Comments

4 Responses to Spas og sjov med Photoshop

 1. Borum says:

  Genial post! Tak for at redde min søndag 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. admin says:

  Hej Borum,

  Det glæder mig du hyggede dig med posten 🙂

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Hest says:

  Awesome post!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. admin says:

  Hej Hest,

  Velkommen til Steampunk.dk’s kommentarsektion. Det glæder mig du nød posten.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *