Hvad har røntgenastronomerne nu fundet?

NASA har indkaldt til en live pressekonference på mandag, hvor emnet med NASA’s egne ord er: to discuss the Chandra X-ray Observatory’s discovery of an exceptional object in our cosmic neighborhood. Altså et usædvanlige objekt i vores nære kosmiske kvarter.

Stort set alt der opdages af Chandra røntgen observatoriet er banebrydende indenfor røntgenastronomi, så når der indkaldes til pressemøde om et ”exceptional object” må være noget ganske særligt. Internettets brigade af sølvpapirshatte er naturligvis allerede i overdrive og rygterne svirrer i diverse UFO og sammensværgelsesfora (hvorimod de fleste astronomifora tager sagen med ophøjet ro). Er det mon et gigantisk rumskib, en Dyson-sfære, eller anden megastruktur fra en Kardashev Type II civilisation?

Det kunne jo være rart med sådan en skelsættende opdagelse, men NASA’s indkaldelser til disse pressekonferencer er som regel skrevet i den ånd, som forskergruppen bag opdagelserne ser i nyheden. En astronom med speciale i røntgenastronomi, har altså en noget anden opfattelse af det usædvanlige, end folk der bare er populært-interesserede i astronomi. På mandag viser det sig sikkert, at der er tale om en ny type sort hul, eller noget andet der er forholdsvis banalt (for os dødelige om ikke andet).

Det skal dog ikke afholde Steampunk.dk for at sætte lidt gang i fantasien, hos dem der kigger mod stjernerne og tænker spændende tanker – indtil mandag har de lidt råderum desangående.

Indbydelsen kan læses her.

Data fra Chandra Røntgen Observatoriet viser resterne af W49B supernovaen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Hvad har røntgenastronomerne nu fundet?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Nyheder, videnskab | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *