Naturens gale videnskabsmand muwhahaha!

Vi ved alle sammen godt, at der sker sære ting ude i naturen, så snart vi vender ryggen til. Gener mødes og skilles (ok, de mødes nok mere end de skilles) og nyt liv opstår. Nogle gange rammer evolutionen en niche, hvor der er god plads og en ny art kan opstå. Øen Madagaskar har været adskilt fra resten af verden i omkring 70 millioner år (fra dengang der var dinosaurer til) og har således passet sig selv i utallige generationer. Denne afsondring har afstedkommet en flora og fauna, der ikke findes andre steder i verden.

Jeg må nok allerede nu skuffe læseren: Der er desværre ingen dinosaurer på Madagaskar. Til gengæld nåede nogle af de forholdsvis nye pattedyr at få foden med over, da Madagaskar smuttede fra det indiske subkontinent. Her har de så udviklet sig sideløbende med pattedyrene i resten af verden, hvilket har givet nogle overraskende resultater: Mød det besynderlige Børstesvin.

Nu tænker læseren måske ”hold kæft, det er sgu da bare et pindsvin”, men der tager han/hun altså fejl. Børstesvinet har absolut ingen udviklingsmæssig forbindelse til pindsvinet. Den tilhører superordnen Afrotheria og er faktisk nærmere beslægtet med elefanten – hvilket den dog ikke blærer sig med til dagligt.

Børstesvinet er en såkaldt Tenrek, hvoraf der findes et forvirrende antal i alle udgaver og afskygninger. Man finder dem med henholdsvis lange eller korte øre, lange eller korte haler (eller slet ingen hale), med eller uden svømmehud, stribede eller ensfarvede og i størrelser fra 4,5cm til 40cm – i alt findes der 34 specifikke arter. Tenrekken har nemlig indtaget den plads i miljøet, som i resten af verden blev besat af blandt andet mus, Opossumer, oddere og som billedet ovenover ganske tydelige viser: pindsvinet.

Tenrec ecaudatus, eller den haleløse Tenrek er den største i Tenrecidae familien

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , | 2 Comments

2 Responses to Naturens gale videnskabsmand muwhahaha!

 1. Spøjst! Synes nu også den lignede et af de pindsvin, der tøffer rundt i haven. Men de tilhører jo insektspiserne (som gruppe).
  Må jeg lige komplimentere for en yderst spændnede blog. Gode emner der tages op.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. admin says:

  Hej Mikala,

  Dejligt at høre du hygger dig på Steampunk.dk.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *