Rigtige mænd bygger deres egne digitalure

I 1972 bragte Hamilton Watch Company det første digitalur på markedet og jublen ville ingen ende tage. Deres oprindelige Pulsar var inspireret af et futuristisk digitalur, som Hamilton selv havde fremstillet til science fiction filmen 2001: A Space Odyssey. De smækre LED ur var i 14 karat guld og der skulle $2100 over disken, før fremtidsrigtige mænd og kvinder virkelig kunne se hvad klokken var slået.

Den del af befolkningen der ikke lige havde en månedsløn til urindkøb, måtte vente endnu 3 år, inden der kom et produkt bedre egnet til deres indkomst. Den nye ur til £24,95 kom fra den engelske elektronikvirksomhed Sinclair Radionics, der senere skulle blive berømte for deres serie af ZX mikrocomputere. De virkelige hardcore elektroniknørder havde naturligvis muligheden for at købe uret som byggesæt til £17,95. Sinclair promoverede deres vidunder med ordene:

If that sounds technical, think of the outcome: a watch with no moving parts, a watch with nothing to go wrong, a watch which gives accuracy never achievable by the most precise mechanical engineering.

Black Watch, som uret hed, viste klokken med flotte røde LED tal, der kunne vise enten timer og minutter, eller minutter og sekunder. Selvom der tydeligvis var tale om et ganske udsøgt design, så var Black Watch ikke en dundrende succes. Elektronikken var hæmmet af elendig batteriteknologi, der medførte ultrakort levetid og en besynderlig form for kronometrisk registrering. Desuden gjorde 70ernes nylonskjorter, med deres kolossale mængder af statisk elektricitet, deres til at den følsomme elektroniks hurtigt brændte sammen. Ingen af de ovenstående problemer blev mindre for de modige selvbyggere.

Knap så imponerende som Hamiltons Pulsar, men et digitalur nevertheless

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in IT Teknologi, Retro | Tagged as: , , , | 4 Comments

4 Responses to Rigtige mænd bygger deres egne digitalure

  1. jesper vad says:

    Jan nærmer vi os ikke noget som minder om det ultimative nørderi. 1 det er et digital ur, 2 det er selvbyg og 3 det er grimt.
    Jeg skal ikke gøre mig videre klog på den slags , men jeg kunne forestille mig at score replikken: se mit digital ur, jeg har selv lavet det, vil tage en eller anden form for kegler

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. admin says:

    Hej,

    Det skulle være til at finde et Black Watch på Ebay, men det er vist straks værre at finde et kit. Jeg formoder at de fleste dele ikke længere kan skaffes, så tegninger er ikke nok.

    Klart man kan totalt score med et hjemmebygget digitalur!

    Admin

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Vito says:

    Sinclair var ret glad for diy folket. Jeg husker en gut jeg gik på skole med som havde bygget sin egen zx spectrum. Komplet med viskelæder-tastatur og det hele. Fantastisk at tænke på.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. admin says:

    Hvad pokker, det er jo admin Vito 🙂

    Jeps, ZX80, ZX81 og ZX Spectrum kunne alle fås som kit. Spectrum kittet var vist ikke fra Sinclair, men datamaten var stort set identisk. Jeg har tegninger liggende et sted…havde 4-5 Spectra (pluralis af Spectrum?) på et tidspunkt, blandt andet også en Spectrum+ og en Spectrum +2 med indbygget kassetteafspiller (den er vist i øvrigt i kælderen endnu). Herlige små maskiner.

    Admin

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *