Just another day at the office – ISS style

Selvom vi aldrig, eller i hvert tilfælde endnu ikke, har opfyldt 50ernes storslåede drømme om bemandede rumstationer, så har det internationale rumfartssamarbejde alligevel opnået temmelig imponerende resultater. Den Internationale Rumstation (ISS) ligner måske ikke noget vi kan genkende fra science fiction film, men den repræsenterer stadigvæk det absolutte toppunkt indenfor bemandet rumfart.

Det praktiske arbejde blev påbegyndt i 1998, efter årevis af ingeniørmæssigt forarbejde. Det var en tilpasset udgave af russernes alsidige Soyuz fartøj der dannede grundstenen for ISS, men det var naturligvis ikke en rigtig international rumstation, før man havde sammenkoblet enheder fra forskellige nationer.

Herunder ses astronauten James Newman lægge sidste hånd på sammenkoblingen af rumstationens to første moduler: Russiske Zarya og Amerikanske Unity. Rumfærgen Endeavour afleverede Unity i december 1998.

I februar 2001 ankom endnu et modul til ISS: Destiny laboratoriet. Destiny indeholder den såkaldte Phantom Torso, der er beregnet til biologisk forskning i forbindelse med kosmisk stråling, som tidlige forberedelser til de længere rumrejser vi måske kommer til at opleve i fremtiden – Obama har jo lovet os en tur til Mars i løbet af 2030erne.

Et laboratorium ombord på ISS ligner ikke noget man kender fra landjorden. Primært fordi man benytter rumstationens micro-gravity forhold, så arbejdspladsen grundlæggende ikke har op og ned. Alle modulets vægge kan benyttes som arbejdsplads, alt efter hvad besætningen skal lave. Det giver unægtelig laboratoriet et lidt kaotisk udseende, men jeg formoder astro- og kosmonauterne har styr på sagen.

Arbejdet ombord på ISS er ikke udelukkende glorværdigt forskningsarbejde. Der er mange hverdagsagtige opgaver, så som udpakning af nyankommet fragt, rengøring af stationens moduler og klargøring af skrald til Progress forsyningsfartøjerne, så stationen ikke fyldes med gamle madrester og tomme flasker. Selv astronauter skal rydde op på deres værelser!

Privatliv er der selvfølgelig ikke meget af på rumstationen, men besætningen har lov til at medbringe personlige ejendele og give ISS et strejf af hverdag. Der er blandt andet både en bog og DVD samling. På nedenstående billede ses astronaut Michael Foale under daglig træning på løbebåndet i Zvezda modulet. Bemærk at både Yuri Gagarin og Konstantin Tsiolkovsky (stamfaderen til astronautics) har fået en æresplads i baggrunden.

Siden 1998 er ISS vokset betydeligt og med den nyeste tilkendegivelse fra den amerikanske regering, kan vi se frem til endnu et årti med internationalt samarbejde i kredsløb omkring jorden. Som nævnt i starten, så er ISS langt fra 50ernes rumfartsdrømme, men stationen har alligevel nået den anseelige størrelse af 14 moduler, men tilsammen 835 trykrejste kubikmeter. ISS har en konstant bemanding på 6 astronauter, men i travle tider er der plads til 14 mand.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Just another day at the office – ISS style, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart | Tagged as: , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *