All hail the Red Penguin!

Selvom Nordkorea på mange måder er en af verdens mest lukkede nationer, så har de tilsluttet sig en verdensomspændende åbenhed, der grundlæggende ligger fjernt fra deres fantasifulde Juche ides dogme om selvstændighed og uafhængighed. Nordkorea har nemlig, omend ikke helt i bevægelsens ånd, begivet sig ud i Open Source softwarens fagre verden. Resultatet er Operativ Systemet Pulgyn Peulh – Red Star.

Før Red Star kom på markeder benyttede Nordkoreas spæde IT industri sig paradoksalt nok af Microsoft Windows – der vel er antitesen til enhver kommunistisk inspireret tanke. Det nye system bygger derimod på Linux, der er et frit tilgængeligt open source operativ system, med en KDE 3.X desktop. Desuden kommer systemet med en afart af Mozilla Firefox kaldet Naenara, hvilket betyder ”Mit Land”.

Resten af programpakken er ligeledes tilpasset fra vestlig open source software. Der er en hjemmefusket udgave af Open Office kontorpakke, en Notepad kaldet ”Min Kammerat”, En Dove Email klient og forskellige småspil, så som Minestryger. Det eneste specifikt Nordkoreansk er systemets Firewall, der garanteret er langt mere ”Big Brother” end noget de har turde forsøge sig med hos Apple.

Man kan fristes til at spørge: hvad skal en Nordkoreaner dog med Firefox, når nu de ikke engang må høre udenlandsk radio? Svaret er mere ligetil end man umiddelbart skulle tro. Nordkorea har nemlig deres helt egen miniatureudgave af internettet, der kaldes My Country BBS. Altså et Bulletin Board System – Vi kan nok alle sammen forestille os, hvor morsomt det må være!

Det er altså lykkedes den kære leder, fuldstændig at tage ideen om Open ud af begrebet Open Source og der er da heller skyggen af en pingvin i systemet.

Red Star er ikke tilgængeligt udenfor Nordkorea.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in IT Teknologi | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *