Den hemmelige flyfabrik

Selv om Japanske bombemaskiner under anden verdenskrig aldrig nåede det kontinentale USA, så var det selvfølgelig en situation man var temmelig bekymret for. Den mest udsatte ende af landet, var naturligvis den nordamerikanske Stillehavskyst, hvor blandt andet flyfabrikanten Lockheed havde sit hovedkvarter.

Frygten for japanske angreb fik derfor Lockheed og den amerikanske regering, til at opsøge et firma, der måske ikke havde erfaring med militære opgaver, men som helt sikkert havde fantasien i orden: Walt Disney Studios.

Deres løsning var ganske genial. Nemlig at overdække hele fabrikken med sløringsnet og pynte det med kunstige bygninger, kunstige veje, kunstige marker og kunstige skovområder. I alt slørede man næsten 2½ kvadratkilometer af Burbank lufthavnen, inklusive 45 større bygninger, 17 hangarer, lufthavnsterminalen og parkeringspladsen. Ikke nok med at området blev dækket med et kunstigt landskab. Lockheed ansatte ligefrem folk til at vade rundt på fabrikkens tage og simulerer dagligdagen i den lille landsby, ved blandt andet at hænge vasketøj ud om mandagen.

Selvfølgelig kunne sådan et blændværk ikke snyde en moderne spionsatellit, men i en tid uden den slags teknologi, løste Disney opgaven til fulde. Godt 90.000 ansatte havde deres daglige gang under den falske landsby og de producerede næsten 20.000 fly i løbet af krigen.

Boeings flyfabrik i Seattle fik en tilsvarende camouflering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Den hemmelige flyfabrik, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Billeder, Historie, luftfart, militær | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *