Læskedrikke, storbyer og flodbølger

1894: Coca-Cola Company sælger sin første flaske. Oprindeligt solgtes Coca-Cola kun i glas på apoteket for 5 cent stykket, men i 1894 var drikken blevet så populær, at den kunne eksporteres til andre butikker.

Dengang sidst i 1800tallet, var man vilde med stoffer og kraftige kemikalier gik som varmt brød. Et særligt populært produkt, var de franske Kokain vine som Vin Mariani. Apotekeren John Pemberton fra Atlanta, sprang til hvor han så et marked og lancerede en tilsvarende amerikansk kokaindrik: Pemberton’s French Wine Cocoa. Ifølge John Pemberton kunne drikken kurerer alverdens sygdomme, samt hovedpine, mavesmerte, impotens og morfinafhængighed – Pemberton var selv afhængig af morfin.

I 1886 forbød man disse vine i Atlanta. Ikke på grund af kokainen, men på grund af alkohol. John Pemberton var ikke sådan at slå af pinde, så han ændrede sin drik til en sirupbaseret læskedrik, som han navngav: Coca-Cola.

Selvom Coca-Cola blev et hit, så var Pemberton ikke videre heldig med forretningen. Han solgte rettighederne til Asa Griggs Candler, der efter nogle stridigheder med Pembertons søn, fik eksklusivrettigheder til Coca-Cola og blev umådelig rig.

Den første dåsecola kom i 1955.

1918: Moskva bliver Ruslands hovedstad igen, efter Sankt Petersborg havde haft æren i 215 år. Den var Bolsjevikkerne der flyttede regeringssædet tilbage, da Sankt Petersborg havde for tætte forbindelser til Zaren. Steampunk.dk har før haft en post om Moskva og den kan i læse her: Moskvas befæstede by

1928: St. Francis dæmningen nær Los Angeles bryder sammen og sender 45 milliarder liter vand og en 38m høj flodbølge ned gennem San Francisquito Canyon. Det er usikkert hvor mange der blev dræbt, men i 1992 fandt man resterne af offer nummer 600 (ikke medregnet et ukendt antal mexicanske landarbejdere, der havde en lejer i området) – det er sandsynligt, at der findes flere i fremtiden.

Dæmningen havde allerede et par år i forvejen, været genstand for debat, da revner og lækager var fundet flere gange. Dæmningen var dog blevet inspiceret og fundet sikker – nice job dam-inspection person!

En motorcyklist, med det passende navn Ace Hopewell, var faktisk kørt forbi dæmningen umiddelbart før sammenbruddet og var ikke mere end 800m længere fremme, da han hørte et øredøvende bulder, som han tog for at være et jordskælv. Han var på vej den modsatte vej, så han blev ikke klar over hvor heldig han havde været, før han læste det i avisen næste dag.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Læskedrikke, storbyer og flodbølger, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *