Den elektroniske spilledåse

I 60erne var al elektronik blæret. Det behøvede ikke engang at være brugbart, eller praktisk, bare det var elektronisk, så strømmede forbrugerne til og slap glædeligt deres surt opsparede penge, for et lille stykke af den elektriske fremtid.

Et af de mest ubrugelige elektroniske apparater fra de glade 60ere, var Dübreg Stylophone. Et lille oscillator-baseret musikinstrument, hvor ”musikanten” spillede på et metal-keyboard med en stylus. Dübreg markedsførte deres maskine som et elektroniske orgel i lommestørrelse, hvilket måske var anelse på kant med sandheden.

Apparatet var opfundet af briten Brian Jarvis og blev umådelig populær i Storbritannien, selvom den lille synthesizer ikke kunne meget mere end at brumme. Fordi man spillede med en stylus, fremførte Dübreg, at enhver der kunne skrive også kunne spille Stylophone – eller i det mindste lære det på meget kort tid. Instrumentet kom ofte med en udførlig instruktions LP plade, så man straks kunne blive festens centrum.

Der blev solgt over 3 millioner Stylophoner, mest som legetøj til børn, men også seriøse musikere kastede sig over den nye elektroniske musik. David Bowie benyttede en Stylophone under indspilningen af klassikere som Space Oddity og Slip Away. Kraftwerk havde naturligvis også fat i Stylophonen, mere specifikt i nummeret Pocket Calculator fra albummet Computer World. Faktisk var apparatet en overgang så populært, at de britiske medier døbte fænomenet Stylomania!

Elektronisk var der ikke meget at komme efter i den lille æske og det virker næsten bizart, at både musikere og elektronikfolk var forholdsvist imponerede over maskinen, men man skal tænke på, at datidens professionelle synthesizers fra Moog var på størrelse med et gammeldags klædeskab og langt mere komplicerede end noget andet musikinstrument – det var for lydteknikere mere end musikere.

Stylophonen kom også i en større 350S udgave, der var tiltænkt de mere professionelle musikere. 350S havde både flere funktioner og ”Twin Stylus”, men var for dyr til legetøj og for elendig for rigtige musikere. Der blev ikke produceret mange 350S og de er i dag et eftertragtet samleobjekt.

I 1975 faldt den sidste Stylophone af samlebåndet, da de efterhånden var blevet overhalet af rigtige elektroniske instrumenter til fornuftige penge. Som altid var der dog en samling ihærdige fans (måske rettere nørder) der holdt liv i Stylophonen og i 2007 genintroducerede firmaet Re:creation den lille Stylophone – 32 år efter den første udgave kom på markedet. Der er ikke synderlig forskel mellem den originale og den nyskabte Stylophone, så jeg formoder at den mest købes for sjov – et musikinstrument er det i hvert tilfælde ikke.

Den fantastiske og sjældne Stylophone 350S - Rock on!

Herunder et lydklip fra en demonstrationsoptagelse med den australske BBC vært Rolf Harris (officiel talsmand for Dübreg Stylophone), der falder på røven af benovelse over den lille ubrugelige Stylophone. Bemærk hvorledes har tilsyneladende fuldstændig overser, at maskinen egentlig ikke producerer andet end halvmusikalske pruttelyde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Den elektroniske spilledåse , 5.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Retro | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *