Copenhagen Suborbitals – part I

Hvor skal man kaste sig over, når man allerede har bygget en fuld funktionsdygtig 18m lang undervandsbåd?

Ubådskaptajn Peter Madsen var ikke et sekund i tvivl. Sammen med en gruppe sammensvorne startede han projektet Copenhagen Suborbitals med det mål, at sende Peter ud i rummet. I denne her sammenhæng er rummet defineret som en altitude over 100km. Fra deres hovedkvarter på Refhaleøen i København, knokler projektgruppen for tiden med udvikling og afprøvning af raketteknologien, der i sidste ende skal bringe Danmark ind i rumalderen.

Copenhagen Suborbitals er naturligvis ikke det første private rumfartsprojekt, men det er nok det første budget rumfartsprogram. Projektet er hvad man med et engelsk begreb kalder en ”No frills ride”. Det er altså ikke tale om grænsebrydende ny teknologi, eller epokegørende skridt indenfor rumfart. Selve raketten er godt 68cm i diameter og drives af en oxygen/polyepoxide (epoxy) hybridmotor. Astronauten står i en kapsel, eller rettere i rumskibet TYCHO BRAHE, som er placeret på toppen af raketten.

orbital04

Mikro rumskibet TYCHO BRAHE er lige nøjagtigt stort nok til astronauten, der skal tilbringe turen i en halvsiddende stilling. På den måde kan man holde rakettens størrelse nede på et fornuftigt niveau. Toppen af mikro rumskibet består af en plexiglas kuppel, så astronauten kan nyde udsigten fra 100km. Under reentry kontrolleres fartøjet af et selvbygget Reaction Control System, der skal forhindre at Peter tumler ukontrolleret tilbage mod jorden. TYCHO BRAHE skal land i havet med faldskærm, så mødet med jorden foregår på blidest mulige måde.

orbital03

Copenhagen Suborbitals påregner at opsende 3 testraketter, før Peter kravler ned i raketten og drøner mod verdensrummet. Lige nu forbereder de afprøvningen af den motor som skal anvendes til opsendelsen af deres første testraket. Motorprøven er sat til 7. februar og første launch af selve raketten forventes i starten af juni. Der er naturligvis ingen garantier indenfor hjemmebyggede rumfartsprojekter, men Copenhagen Suborbitals regner med en bemandet rumtur omkring 2012 – såfremt deres testaffyringer forløber efter planen.

Her på steampunk.dk vil vi gennem en artikelserie om Copenhagen Suborbitals se lidt nærmere på detaljerne i Danmarks første rumfartsprogram og følge udviklingen af deres raketter.

orbital01

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Copenhagen Suborbitals - part I, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in teknologi | Tagged as: , , , , | 2 Comments

2 Responses to Copenhagen Suborbitals – part I

 1. sron says:

  God artikkel!
  Til folk der vil følge med næsten-live, kan nedenstående blog også anbefales. Den skrives af rumskibsbyggerne Peter Madsen og Kristian Von Bengton
  http://ing.dk/blogs/rumfartpaadenandenmaade

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. admin says:

  Hej Sron,

  Jeps, det er en utrolig god blog de har kørende hos ing.dk (bladet Ingeniøren). Der bliver heldigvis ikke sparet på teknikken, så dem der ikke stiller sig tilfreds med ordet ”raket”, kan altså læse hvad der er indeni og nedenunder og rundt om – herligt!

  Herinde hos steampunk.dk nøjes vi med en ”short-hand” version – selvom man jo ikke kan komme udenom teknologien.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *