Den store syndflod af sukkerstads

Dagen i dag er 91års dagen for den store melasse ulykke i Boston, Massachusetts. Melasse er en brun tyktflydende substans, som bliver tilbage efter man har udvundet sukker fra sukkerroer eller sukkerrør. Man laver blandt andet rom af melasse.

melasse05

Begivenheden kendes under farverige navne som the Great Molasses Flood (burde evt. tilføjes ”of 1919”), Boston Molasses Disaster, eller the Great Boston Molasses Tragedy. Selvom det umiddelbart lyder forholdsvis morsomt, så kan denne sirupsagtige substans faktisk godt være farlig – især når der kommer godt 9 millioner liter buldrende ned af gaden.

Purity Distilling Company havde i 1919 en gigantisk melasse-tank stående på Willow Street i Boston. Tanken indeholdt 8,7 millioner liter og var 15m høj og 27m i diameter, så der var melasse nok til en gevaldig brandert, hvis det var blevet til rom. Desværre blev det ikke til rom.

Vidner fortalte at de pludselig hørte en lyd som et maskingevær, men som viste sig, at være naglerne i tanken der sprang i hurtig rækkefølge og åbnede for en syndflod af melasse, der skabte en 3-5m høj bølge som med 56km/t flød ud over Bostons nordlige havneområde. Bølgen af det tyktflydende klisterværk var kraftig nok, til at rive jerndragere på Bostons højbane i småstykker, ligesom nabobygninger blev knust under det afsindige tryk fra sukkermassen (200 kPa).

melasse01

Uheldigvis var der flere folk på arbejdet i bygningen hvor tanken stod, ligesom der var tilfældige forbipasserende, der blev fanget i melasse-bølgen. Redningsarbejdet tog fire dage, fordi den træge masse var umulig at fjerne. 21 mennesker blev dræbt direkte, enten knust eller druknet, og 150 mennesker kom slemt til skade.

Oprydningsarbejdet med at fjerne den klistrede masse fra brostensgader, stueetager og kælderskakter tog over 87.000 mandetimer. Områdets beboere sagsøgte Purity Distilling Company, der naturligvis hævdede, at ulykken skyldtes – wait for it – terrorisme! Det endte dog med, at firmaet måtte punge ud med $600.000, hvilket svarer til godt $6,6 millioner i nutidens penge.

melasse02

Man formoder, at ulykken skyldes metaltræthed og en opbygning af kuldioxid i tanken, der samtidig simpelthen var konstrueret for dårligt. Faktisk var tanken så elendig, at firmaet malede den brun, så folk ikke bemærkede de utallige lækager. Desuden var temperaturen steget kraftigt (fra -17 til +5) over de foregående dage, hvilken sammen med en cyklisk belastning af opfyldninger og tømninger, havde medvirket til metaltræthed.

melasse04

Området hvor tanken stod hin skæbnesvangre dag, er nu en offentlig sportspark, men der er ophængt en mindetavle om klæbende syndflod:

On January 15, 1919, a molasses tank at 529 Commercial Street exploded under pressure, killing 21 people. A 40-foot wave of molasses buckled the elevated railroad tracks, crushed buildings and inundated the neighborhood. Structural defects in the tank combined with unseasonably warm temperatures contributed to the disaster.

Det påstås af området stadig stinker af sukkerstads, når sommersolen bager på Bostons nordhavn.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Den store syndflod af sukkerstads, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *