Underjordisk badebassin

Super-Kamiokande, eller Super-K blandt venner, er et Japansk Neutrino observatorium bygget i en nedlagt mine 1000m under byen Hida. Grundlæggende er det en gigantisk spand af rustfast stål på 41×39 meter, der indeholder 50.000 ton ultra-rent vand.

Indersiden af spanden er dækket af over 10.000 lysfølsomme Photomultiplier rør, der skal opfange den Cherenkov stråling en passerende Neutrino vil skabe. En Neutrino vil nemlig vekselvirke med elektroner i vandet og derved skabe en ladet partikel, der bevæger sig hurtigere end lyset i vand (naturligvis ikke hurtigere end lyset i vakuum). Derved opstår en lyskonus, der er den optiske pendant til overlydsbraget når en jetjager gennembryder lydmuren.

Super-K arbejder helt nede på kvantefysik-niveau, hvor partiklerne har smag, charme, besynderlighed bundhed og tophed . i 1998 var Super-K den første detektor der fandt bevis for Neutrino-oscillation, hvilket stemmer overens med teorien om, at Neutrinoer har en masse der er ulig 0, men det ikke stemmer overens med standard modellen indenfor partikelfysikken.

Det hele er uendeligt kompliceret, men Super-Kamiokande er om ikke andet et stort besynderligt forskningsprojekt, der næsten ligger ovre i science fiction genren med sit store underjordiske detektorkammer.

Detektorkammer uden vand under konstruktionen

Detektorkammer uden vand under konstruktionen

Photomultiplier rør til $3000 stykket

Photomultiplier rør til $3000 stykket

Teknikere i en gummibåd tilser Super-K

Teknikere i en gummibåd tilser Super-K

En tegning, hvis i vil bygge jeres egen Neutrinodetektor

En tegning, hvis i vil bygge jeres egen Neutrinodetektor

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Underjordisk badebassin, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in teknologi | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *