Brits in space – Part I

The Britiske rumfartsprogram har aldrig fået meget presse. Ganske vist er de nu en aktiv del af European Space Agency (ESA), men allerede i 50erne arbejdede den britiske regering med hjemmelavede raketter.

Briterne, der havde været ofre for V2 angreb under anden verdenskrig, vidste bedre end nogen, at den nye våbenteknologi var noget man skulle tage alvorligt. Derfor satte de alle sejl ind, da tyskerne overgav sig og overlod deres raketfabrikker til sejrherrerne. Amerikanerne kom dem dog i forkøbet og fik den største bid af kagen, samt eliten af de tyske raketvidenskabsfolk.

Briterne var dog ikke helt uden V2 stumper. Allerede i de første måneder efter krigen, fik de bugseret ¼ million raketstumper til rampeanlægget ved Arensch nær Cuxhaven. Der var reservedele nok til at bygge 4 V2 raketter, som de affyrede i oktober 1945. Eftersom amerikanerne havde alle teknikkerne, måtte britiske eksperter vriste viden ud af forholdsvis uvidende tysk raketpersonale. Disse 3 affyringer blev filmet og da både raketter og personale stadig var i tysk beklædning, anvendes disse film sjovt nok som tyske affyringer i mange dokumentarfilm.

Briternes raketudbytte var temmelig ringe

Briternes raketudbytte var temmelig ringe

Men lidt blev det da til

Men lidt blev det da til

Efter de 4 affyringer tog briterne de resterende raketstumper og rejste hjem. Dog ikke før de havde gjort sig uheldigt bemærket, ved at forsøge at hyre tyske videnskabsfolk, der allerede var hyret af amerikanerne. Tyskerne viste dog godt hvor de skulle søge hen, hvis de ville arbejde seriøst med raketter i fremtiden. Efter krigen havde Storbritannien nemlig ingen penge og raketudvikling stod ualmindeligt langt nede på budgettet.

Selvom de hverken fik raketter, eller videnskabsfolk, med hjem, så arbejdede briterne videre med raketudviklingen, da enhver stormagt naturligvis skulle have ballistiske missiler. Der gik dog en del år, inden de havde et rent britisk missil og de fik aldrig rigtigt tag i den videnskabelige del af raketteknologien. Det betyder dog ikke, at der ikke var britiske tiltag til rumflyvning, bare at den aldrig nåede hverken den sovjetiske, eller amerikanske, rumfartsteknologi til sokkeholderne.

Næste gang skal vi se på den eneste rene britiske rumraket: Black Arrow.

Britiske og amerikanske tilskuere til en V2 affyring i oktober 1945

Britiske og amerikanske tilskuere til en V2 affyring i oktober 1945

Britisk og tysk personel klargør en V2

Britisk og tysk personel klargør en V2

Verdens første britiske raketaffyring 2. oktober 1945

Verdens første britiske raketaffyring 2. oktober 1945

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Brits in space - Part I, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Historie, teknologi | Tagged as: , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *