Mig skal de ikke lave numre med Hr. Spion

spy01

Rigtig gode mysterier, er gerne nogle der har eksisteret en del år, uden at folk er blevet klogere på dem. De har som regel undertoner af en sammensværgelse og de skal helst også være en lille smule uhyggelige. Nummerstationer passer glimrende på denne beskrivelse.

Lige siden radioens barndom, har opmærksomme amatører bemærket, at ikke alle udsendelser kommer fra officielle og programsatte stationer. De samme uofficielle stationer sender heller ikke altid radioprogrammer, som man kender dem fra de mere almindelige stationer. Deres programmer er gerne korte og monotone. Ofte bare en kvindestemme der fremsiger en strøm af numre, ord, eller bogstaver.

Stationerne dukker op og forsvinder uden noget genkendeligt mønster, men enkelte har eksisteret tilstrækkeligt længe, til at overgå i radioamatørernes mytologi. En af disse er stationen kendt som “Lincolnshire Poacher“, efter stationens kendingsmelodi, der bestod af 2 bar fra en engelsk folkemelodi gentaget 12 gange. Efter denne indledning fremsagde en elektronisk kvindestemme en strøm af numre, opdelt i grupper af 5. Udsendelsen afsluttedes med melodien gentaget 6 gange.
Lyt til Lincolnshire Poacher her
Radioamatører sporede udsendelserne til Royal Air Force Station Akrotiri på Cypern og det formodes, at det er den britiske efterretningstjeneste MI6 der stod bag stationen. Lincolnshire Poacher sendte regelmæssigt på et fastlagt mønster af radiofrekvenser og på hele klokkeslag mellem 12:00 og 16:00 UTC. Stationen ophørte med at sende i juli 2008.

En tilsvarende station sendte fra Australien og gik under navnet ”Cherry Ripe”, efter melodien der anvendtes som indledning. Denne station var langt mindre aktiv, men fortsatte udsendelserne efter Lincolnshire Poacher var stoppet. Radioamatører anser de to stationer for at være tæt forbundet.

Mesterspion før radioen blev opfundet

Mesterspion før radioen blev opfundet

Briterne er ikke de eneste der anvender de mystiske nummerstationer. Stort set alle lande der bestrider radioteknologien har anvendt, eller anvender stadig, disse nummerstationer. Selvom mange anvendes i ganske kort tid og derfor ikke når at blive kendte i radioamatørkredse. Under den kolde krig anvendte USSR 500kW sendere et sted i Ural bjergene. På grund af kraftige støjsendere, var det dengang ikke muligt at pejle sig nærmere ind på sendernes location.

Lyt til en mystisk russer her

Der er som sagt ingen officiel forklaring på nummerstationernes mystiske udsendelser, men det formodes at det er en envejskommunikation med spioner i fremmede lande. Numrene dekrypteres med en engangs kryptonøgle , der gør det umuligt at knække koden, så længe den ikke genbruges. For at sådan en kommunikation skal lykkedes, kræver det at begge parter er udstyret med en nøgle til beskeden. Følgende eksempel viser beskeden ”Hallo” blive krypteret og derefter dekrypteret.

Bogstaverne tæller fra A = 0 og tillægges en værdi fra den aftalte engangs kryptonøgle. Hvis summen overstiger 25 (antallet af bogstaver i det engelske alfabet) fratrækkes 26, hvilket i praksis betyder, at man fortsætter forbi Z og begynder forfra med alfabetet. I modsatte ende bruges samme kryptonøgle til at beregne summen. Hvis resultatet er negativt lægges 26 til.

spi02

spy03

Der er endnu ingen stat, der officielt har tilkendegivet en forbindelse til disse stationer, men i 1998, under en retssag mod spionagemistænkte cubanere i USA, byggede anklagen på beslaglæggelse af dekrypteringsudstyr fundet i de tiltaltes lejlighed. Statsanklageren førte bevis for, at de anklagede havde modtaget instruktioner fra den Cubanske nummerstation Attención. Sagen viser at USA ikke var uden kendskab til anvendelsen af nummerstationer til kommunikation med spioner.

Lyt til Attención her

En anden uofficiel tilkendegivelse kommer fra Storbritannien, hvor en talsmand fra regeringens radio og telegraf myndighed udtalte: “These [numbers stations] are what you suppose they are. People shouldn’t be mystified by them. They are not for, shall we say, public consumption.

Uanset hvad, så er nummerstationerne et lille spændende stykke international mystik, som vi alle kan få del i – så længe vi har en kortbølgemodtager.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Mig skal de ikke lave numre med Hr. Spion, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *