Energi med atomer og damp

Lige siden Ernest Rutherford splittede atomet i 1917, havde videnskabsfolk ønsket at kontrollerer energien og benytte den på en gavnlig måde. Desværre skulle vi igennem anden verdenskrig og Manhattan projektet, før man forstod teknologien tilstrækkeligt, til at hive almengavnlig energi ud af atomerne.

Hemmelighederne bag atomkraft var efter anden verdenskrig en temmelig velbevaret statshemmelighed, fordi man rettelig frygtede, at teknologien ville blive anvendt til atomvåben. En velkonstrueret reaktor kan lave plutonium til disse våben og amerikanerne var opsat på at bevare eneretten på atomvåben. I sagens natur, kan man dog ikke beskytte den videnskabelige teori bagved og snart var alle stormagterne i gang med atomforskningen.

Sovjetunionen havde allerede i 1947, med sprængningen af Joe-1, vist, at de kunne fremstille atomvåben, men det var i 1951, at de scorede deres første atomalder point: atomkraftværket i Obninsk.

obninsk04

APS-1, som Obninsk kraftværket hed officielt, var ikke overvældende i kapacitet. Dets enkelte reaktor, der var navngivet Atom Mirny (Fredens atom), producerede 5 megawatt, som blev ledt ud på nettet og brugt af byens borgere. Værket var en alligevel kolossal succes for de Sovjetiske videnskabsfolk og for unionen som helhed. Det viste, at Sovjetunionen kunne mere end bare kopierer vestlig teknologi.

Obninsk kraftværket producerede energi indtil 2002, hvor det endelig gid på pension. Stationen ligger i dag ubrugt han, men Atomenergoprom (Ruslands myndighed for atomenergi) holder stedet ved lige og tillader heldige gæster at besøge den gamle Atom Mirny reaktor.

Julemanden viser rundt på det gamle kraftværk

Julemanden viser rundt på det gamle kraftværk

Kontrolrummet på Obninsk værket – minimalistisk 50er stil

Kontrolrummet på Obninsk værket – minimalistisk 50er stil

Håndbog for atomfysikere

Håndbog for atomfysikere

Den forholdsvis simple kontrolpult - bare hold temperaturen nede!

Den forholdsvis simple kontrolpult - bare hold temperaturen nede!

Det er her det sker – adgangen til værkets reaktor

Det er her det sker – adgangen til værkets reaktor

Må ikke åbnes før juleaften - låget til Atom Mirny

Må ikke åbnes før juleaften - låget til Atom Mirny

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in sovjet | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *