Den Sovjetiske Østersøflåde, fra Peter den Store til…………Vladimir Putin

Den Russiske flåde kan føres tilbage til 1696 og Peter den Store. Han søsatte en mindre flåde i det Azovske hav, hvor de også vandt deres første slag om byen Azov. Det Azovske hav er et af de mest lavvandede have i verden med en gennemsnitsdybde på bare 13 meter.

Ganske få år efter denne succes oprettede man det første marine departement, og efterfølgende også et akademi, som efter en kort periode meget passende flyttede til byen Azov. En navigationsskole blev dog etableret i Moskva allerede i 1700.

Meget hurtigt blev der sat fokus på Østersøen, måske fordi Peter den Store følte sig truet af de krigeriske svenskere. Han startede bygningen af de første skibe til den kommende Østerflåde i 1702, og allerede i 1703 kunne det første skib ‘Standard’ søsættes. Der blev også bygget fortanlæg, oprettet stabsskoler og ikke mindst introduceredes de første maritime medaljer ‘Til minde om opbringelsen af de to svenske skibe i mundingen af floden Neva’. For at understrege betydningen af Østersøen flyttes navigationsskolen til Skt Petersborg.

Byen Kronstadt, som senere skal få så stor betydningen både under oprør mod Zaren og senere det Bolsjevistiske styre, bliver grundlagt som flådestøttepunkt i 1704. Samtidigt startes opførelsen af skibsværftet i Skt Petersborg, som skulle udvikle sig til et af de største værfter i sovjet med mere end 1000 nybygninger, bla af verdens første ikke militære atomdrevne skib, isbryderen Lenin.

Atomdrevet isbryder Lenin

Atomdrevet isbryder Lenin

Nu går det hurtigt. Der bliver indført en Admiralsrang, opbygget et marineinfanteri og et formelt hierarki med ansvarsfordeling og hele pivtøjet. I 1709 bliver kølen til det første store krigsskib ‘Poltava’ lagt og det bliver taget i brug 1712.

Et af Peter den Stores skibe, Skt Petersborg

Et af Peter den Stores skibe, Skt Petersborg

I det hele taget udvikles området omkring Skt Petersborg kraftigt, og allerede i 1714 får svenskerne bank da Russerne vinder over en svensk eskadre ved Gangut halvøen. Det udløste introduktionen af et nyt sæt medaljer ‘Til minde om slaget ved Gangut’ i guld til officerer og sølv til de menige. I det hele taget gik det ikke så godt for svenskerne i den periode, danskerne havde også tævet dem under slaget i Køge Bugt, noget som gav Peter den Store blod på tanden……………………………………….

læs mere om Peter den Stores flåde og udviklingen i morgendagens version af ….steampunk.dk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Den Sovjetiske Østersøflåde, fra Peter den Store til............Vladimir Putin, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Historie, sovjet, teknologi | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *