Jeg vil ha en blå ballon

1807: Robert Fulton lader verdens første kommercielle dampskibsrute lette anker fra New York City og sejlede op ad Hudsonfloden mod Albany, New York. The North River Steamboat, senere kendt som Clermont, kunne klare den 240km lange tur på 31 timer. Clermont var ikke verdens første dampskib, men hun var den første den besejlede en rute med finansiel succes. Det røgspyende og larmende monster vækkede kraftig opsigt langs hele ruten. Fulton noterede i sin dagbog, at besætningerne på andre skibe kastede sig rædselslagende mod dækket når Clermont passerede.

Skibet var i folkemunde blevet døbt ”Fultons Folly”, fordi ingen havde tiltro til den nye teknologi. I sidste ende viste det sig dog, at Fulton havde satset på den rette hest og i løbet af de næste årtier forsvandt sejlskibene fra floderne og indledte den berømte steamboat era, hvor de store skovlhjuldrevne dampere fragtede mennesker og gods mellem Amerikas voksende byer.

Fultons Folly for fuld damp op ad Hudsonfloden

Fultons Folly for fuld damp op ad Hudsonfloden

1908: Èmile Cohl fremviser verdens første tegnefilm for en samling af forundrede Parisere. Cohl var en kendt i kunstnerkredse som medlem af ”The Incoherent Movement”, der dyrkede satiren og kunstnerisk lagde grunden til Avant-garde og Anti-art bevægelserne. Bevægelsen var kortlivet, men satte kraftige spor i den parisiske kunstverden, der på den tid var nærmest ensbetydende med Europas kunstverden.

Fantasmagorie, som tegnefilmen hed, bestod af 700 tegninger der var dobbelteksponeret på film og varede næsten 2 minutter. Det byggede på ideen om den ublokerede bevidsthedstrøm og består af en animeret ”kridtstreg” lidt i stil med Linus på Linien. Cohl fortsatte med at lave både tegnefilm og almindelige film til sin død i 1938. Hans arbejde med tegnefilm skabte grundlag for den denne filmtypes senere popularitet.

1959: Et kæmpe jordskælv i Yellowstone nationalpark, der måler 7,5 på Richter skalaen, afstedkommer en gigantisk jordskred på 80 millioner ton, der skaber en naturlig dæmning over Madisonfloden. Afskæringen af flodens naturlige løb bevirkede, at vandmasserne dannede en ny sø. De amerikanske myndigheder mobiliserede U.S. Army Corps of Engineers, så overløbskanaler kunne graves inden den nye dæmning brød sammen under presset. Det lykkedes dem at stabiliserer vandmasserne, men søen endte med at blive. Den fik navnet Quake Lake. Der er dog stadig jævnligt problemer med vandet i forbindelse med den blokerede flod.

Quake Lake som den ser ud i dag

Quake Lake som den ser ud i dag

1978: Ballonen Double Eagle II krydser som den første bemandede ballon Atlanterhavet på 137 timer. Det var afslutningen på en næsten hundredårig forsøgsrække, hvor utallige eventyrer havde kastet sig ud i ballonflyvningens ædle kunst. I sidste ende var det 2 amerikanske ballonskippere, Ben Abruzzo og Maxie Anderson, der kom helskindet over Atlanten. Turen gik fra Maine over Irland og til Frankrig, hvor de landede på en hvedemark godt 100km nordvest for Paris.

Gondolen fra Double Eagle II på National Air and Space Museum

Gondolen fra Double Eagle II på National Air and Space Museum

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Jeg vil ha en blå ballon, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Almanak | Tagged as: , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *