Telektroskobets fantastiske verden

I 1889 påbegyndte videnskabsmanden og opfinderen Alexander Stanhope St. George arbejdet på hans enestående nyskabelse: Telektroskobet.

Et gigantisk optisk kommunikationsapparat, der gennem en underjordisk tunnel skulle forbinde London med New york. Stanhope kontaktede den berømte Engelske videnskabsmand og entreprenør Isambard Kingdom Brunel, der fattede interesse for projektet og fremskaffede finansiel støtte. Telektroskobet blev af den Britiske regering anset for en militær hemmelighed og efter en meget kort offentlig fremvisning, blev projektet henlagt under det nyskabte Ministerium for militærhemmelige sager.

Originaltegning fra Stanhopes afhandling

en af de få offentlige originaltegning fra Stanhopes projekt

Telektroskobets indre mekanismer

Telektroskobets indre mekanismer

I løbet af projektets første år afsatte både Isambard Kingdom Brunel og Alexander Stanhope anseelige pengesummer til projektets udførelse, ligesom den Britiske regering oprettede en hemmelig fond til arbejdet. I starten af 1900tallet nedlagde man Ministeriet for militærhemmeligheder og afsluttede officielt arbejdet med Telektroskobet. Uofficielt blev det dog kørt videre af foregangsmændenes efterkommere og over de næste generationer udviklede projektet sig ganske langsomt.

Arbejdetegning fra Telektroskob-projektet

Arbejdetegning fra Telektroskob-projektet

Projektet bliver med tiden glemt af alle andre end de involverede, men i foråret 2009 sker der noget besynderligt på Fulton Ferry Landing i Brooklyn, New York. Et område afspærres en sen nattetime og ved daggry bryder en maskine trædækket: Telektroskobet er ankommet.

tele04

De næste par uger arbejder boret sig langsomt op gennem overfladen

De næste par uger arbejder boret sig langsomt op gennem overfladen

I slutningen af maj er Telektroskobet færdigkonstrueret og indbyggerne i London og New York har nu endelig den visuelle forbindelse Stanhope havde forudset. Konstruktionen er en kæmpe succes og folk flokkes til Telektroskobet for at vinke til menneskerne i den modsatte ende.

Telektroskobets ende i London

Telektroskobets ende i London

Telektroskobets ende i New York

Telektroskobets ende i New York

Nysgerrige kigger i Telektroskobets mekanisme

Nysgerrige kigger i Telektroskobets mekanisme

Og ser mennesker i Telektroskobets modsatte ende

Og ser mennesker i Telektroskobets modsatte ende

Desværre er historien ikke helt så fantastisk som jeg foregiver. Telektroskobet er et kunstværk skabt af den Engelske kunstner Paul St. George. De to ”ender” benytter sig af højhastighedsforbindelser og digital filmteknologi til at give indtrykket af Telektroskobisk forbindelse – hatten af til Paul St. George.

Paul St. George med sit Telektroskob

Paul St. George med sit Telektroskob

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in Steampunk | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *