Kun på film – uheldigvis

Det kinematografiske udbud har altid været noget spredt rent kvalitetsmæssigt. Rigtig gode film er ofte så gode, at selv folk der ikke lige bryder sig om dem, gerne indrømmer at selve kvaliteten dog er rimelig. Der er en god historie, gode skuespillerpræstationer, god Scenography, god lyd og i det hele taget god produktion. Der er dog også film der ligger i den absolut modsatte ende af skalaen – dem skal vi se på her.

Filmisk elendighed kan antage mange former. Der er de deciderede B-film, hvor budgettet simpelthen bare ikke kunne bære en bedre produktion, men der er også film, hvor samtlige involveredes middelmådige præstation overstiger deres fælles sum og simpelthen stinker lange ind i helvede.

Det er utvivlsomt en smagssag, hvornår en film kan betegnes som så umådelig dårlig, at den burde gå over i historien, men der findes en generel liste over de film, der i branchen betegnes som så ulidelige, at de med rette kan kaldes: verdens dårligste film.

Plan 9 from Outer Space af den Amerikanske instruktør Ed Wood, betegnes gerne som ”Worst Film Ever” og det er ikke uden grund. Wood var kendt for sin ligegyldighed over for visuelle detaljer og skuespillerpræstationer. Hos Wood var det selve historien der talte, uanset om den så blev fortalt gudsjammerligt dårligt rent filmisk, eller at skuespillerne skiftedes ud halvvejs gennem filmen. Faktisk døde hovedrolleindehaveren Béla Lugosi mans Wood indspillede Plan 9, hvorefter Wood resolut udskiftede karakteren med sin kiropraktor, der på ingen måde lignede Lugosi. Desuden anvendte han de Logosi klip der var kommet i kassen gennem hele filmen, så tilskueren ofte oplever en lille deja-vu effekt.

plan9_01

Selve historien var en tåbelig smøre om flyvende tallerkner og zombier, der forsøger at overtage jorden. Militæret, sammen mede helten Jeff Trent, forsøger at bekæmpe både rumvæsener og zombier med skydevåben og tykke kæppe. Rumvæsenerne har en Solarbonite bombe, der kan gøre sollys til et frygteligt våben der ødelægger alt hvad det rammer.

En flyvende tallerken lander på kirkegården - kan det blive mere spændende?

En flyvende tallerken lander på kirkegården - kan det blive mere spændende?

Filmen starter med en fortæller der kundgør:” future events such as these will affect you in the future.” Hvorefter han tilføjer at fortællingen faktisk allerede er sket ” happened on that fateful day.” Filmens scener skifter ubekymret mellem dag og nat, hvilket giver et svagt surrealistisk skær. Under en flyscene læser den ene pilot ganske tydeligt op fra sit manuskript, som han nonchalant holder i hånden. Generelt kan man sige, at der ikke var gjort meget ud af hverken skuespil, eller kulisserne, der helt tydeligt er lavet af pap og ofte vælter. Hele redeligheden skal simpelthen ses!

Cockpit-scene fra Plan 9 - bemærk mikrofonskyggen

Cockpit-scene fra Plan 9 - bemærk mikrofonskyggen

Robot Monster fra 1953 er en film der giver Plan 9 kamp til stregen. Den 25årige instruktør Phil Tucker indspillede filmen på 4 dage, med et budget på $16.000 og en total foragt for almindelig filmproduktion. Filmen er stort set en om end dårligere udgave af Invaders from Mars, der var frigivet godt en måned før Tucker lavede sin (så er man i det mindste ikke i tvivl om inspirationen). Fortællingen handler om den onde rummand ”Ro-Man” , der har slået næsten alle mennesker på jorden ihjel med sin ”Calsinator”. Heldigvis er der 8 overlevende, der forsøger at slippe væk fra Ro-Man og hjemkalde et rumskib med soldater (det var kun mennesker på jorden han havde slået ihjel). Den skrækkelige rummand forelsker sig i en jordisk kvinde, hvorefter hans hersker selv må tage til jorden og afslutte jobbet. Uden at afsløre for meget, så kan jeg fortælle, at både jorden og menneskeracen overlever. Alt i alt en temmelig speget rum-opera.

robot01

Musikken til filmen er underligt nok lavet af selveste Elmer Bernstein (The Great Escape og The Magnificent Seven), så han har åbenbart manglet nogle håndøre. En anden interessant detalje, er den specifikke nævnelse af N.A. Fischer Chemical Products som leverandør af ”The Billion Bubble Machine”, der var anvendt til special effects i filmen.

Ro-Man og hans Billion Bubble Machine - cool!

Ro-Man og hans Billion Bubble Machine - cool!

Robot Monster anvendte i øvrigt mest klip fra andre (og bedre) film til deres special effects, hvilken sikkert er en del billigere. Budgettet var faktisk så stramt, at der ikke var råd til et robot kostume. Tucker overtalte derfor sin kammerat George Barrows til at komme med sin gorilla dragt og give den som farlig rummand. Man iførte ham en rumhjelm, så det hele var lidt mere autentisk. George Barrows fik efterfølgende fuld valuta for sin gorilla dragt, da han over de næste 20 år spillede gorilla i yderligere 11 film, heriblandt ”The Adams family”, ”The Man from U.N.C.L.E”, ”The Adventures og Wild Bill Hickok” og ”The Wild WIld West (Tv)”. Ligesom med Plan 9 er der tale om en rystende oplevelse, der skal ses med venner og en kasse bajere.

Ro-Man på damerov

Ro-Man på damerov

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Kun på film - uheldigvis, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Retro | Tagged as: , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *