I NASA’s skygge – part 1

Apollo projektet startede ikke med Gemini, det startede ikke engang med Mercury. Rødderne til Saturn V raketten og de raketter den bygger på, skal findes helt tilbage i 1944 under kodenavnet ORDCIT.

Det var under det navn at US Army Ordnance Corps Research and Development Division Rocket Branch legede med raketter på White Sands Missile Range i New Mexico. US Army Ordnance har intet at gore med ordonanstjeneste, Ordnance er militært udstyr, heriblandt bomber, ammunition, udstyr, kampkøretøjer og så altså raketter.

I 1944 arbejdede US Army Ordnance på jord-til-jord missiler. På det tidspunkt havde man udviklet nogle ganske simple raketter uden styring, der nærmest virkede som artilleri i stil med de berømte russiske Katyusha raketter (Katyusha var faktisk affyringsplatformen, normalt en lastvogn, og ikke selve raketten). Ordnance gutterne havde dog større drømme end lastvognsaffyrede småtterier. Deres mål var ægte ballistiske raketter i stil med tyskernes V2 og i særdeleshed styrbare raketter.

Deres første forsøg var raketten Private, bygget af Guggenheim Aeronautical Laboratory at the California Institute of Technology (CALCIT) for US Army Ordnance. Militæret ville selvfølgelig have et våben, men de blev overtalt til at bygge en forskningsraket først. Private var ikke mere end et boostertrin under en Tiny Tim luft-til-jord raket, men den bragte holdet et skridt frem og overbeviste forsvaret om, at der var muligheder i disse raketter.

Private A i al sin herlighed

Private A i al sin herlighed

Private A klargøres til test - December 1944

Private A klargøres til test - December 1944

Peenemünde 18/3 1944 - Test af V2 raket

Peenemünde 18 marts 1944 - Test af V2 raket

Det næste skridt var udviklingen af en faktisk raket og ikke bare en sammensvejsning af eksisterende hardware. Den nye raket skulle medbringe instrumenter, der kunne tage forskellige målinger til udviklingen af det våben militæret egentlig betalte for; nemlig Corporal raketten. Det var dog for tidligt at tænke på våbenbrug, så ORDCIT gruppen udviklede WAC Corporal som et søsterprojekt til selve Corporal projektet. WAC stod efter sigende for ”Without Attitude Control” og raketten benyttede sig af fastbrændstofstofmotorer fra Tiny Tim missilet til affyringen, men havde en ægte raketmotor med flydende brændstof. WAC Corporal var Amerikas første rigtige raket.

26. september 1945 flyver den første WAC Corporal op fra White Sand og når op i 70 kilometers højde.

WAC Corporal på rampen 16/9 1945

WAC Corporal uden boostertrin

Tiny Tim Boostertrin til WAC Corporal

Tiny Tim Boostertrin til WAC Corporal

Lift-off for WAC Corporal 26/11 1945

Lift-off for WAC Corporal 26/9 1945

Det amerikanske militær har stadig et rumfartsprogram, der på mange måder er langt mere spændende end det gutterne hos NASA går og roder med. Desværre er det også næsten umuligt, at finde pålidelig information om deres nutidige projekter. Det skal dog ikke stoppe os fra at se lidt på amerikanske militærrumflyvning efter anden verdenskrig, hvor de fik lidt hjælp fra nogle tyske videnskabsmænd, men det bliver i næste afsnit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
I NASA's skygge - part 1, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Historie, teknologi | Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *