Apollo 11 – Dag 3

apollo11a

48 timer inde i missionen vækkes astronauterne til deres 3 dag i rummet. Rumskibet er nu 297.728km væk fra jorden og 118.741km fra månen, som det nærmer sig med en hastighed af 3889km/t.

Der finder ikke nogle billeder af de sammenkoblede fartøjer under denne del af turen. Det var naturligvis umuligt for astronauterne selv at tage billeder af deres eget rumskib og det var ikke tekniske muligt at fotograferer dem fra jorden. Månemissionen var risikabel nok i sig selv, så EVA var udelukket før de landede på månens overflade. Apollo 11’s rejse blev dog fulgt nøje af tusindvis af radioamatører over hele kloden, der kunne pejle sig ind på fartøjet.

Apollo 11 flight profile

Apollo 11 flight profile

Efter en morgen med rutinemæssige systemcheck, begynder besætningen at klargøre månelanderen. Eagle, som Lunar modulet er navngivet, har indtil videre været lukket og slukket – der er et mørkt og koldt sted. 055:38:42 kravler Aldrin gennem forbindelsestunnellen og påbegynder arbejdet med at starte månelanderens systemer.

Aldrin i Eagle's indre

Aldrin i Eagle's indre

Resten af arbejdsdagen går med forholdsvis trivielle opgaver i forbindelse med klargøring af Eagle. Astronauterne benytter lejligheden, til at sende endnu en TV udsendelse fra deres rejse, men pladsmangel og travlhed gør udsendelsen til et omgang arme og ben, der flapre vildt omkring, mens de kravler ud og ind af månelanderen.

060:45:46 Armstrong: Do you have any idea where the S-IVB is with respect to us?

Astronauterne har bemærket et uforklarligt blinkende object et sted udenfor deres fartøj. Armstrong formoder der er tale om Saturn rakettens tredje trin, der reflekterer solen mens det tumler gennem rummet.

060:49:02 Duke: Apollo 11, Houston. The S-IVB’s about 6,000 nautical miles from you now. Over.

Afstanden til S-IVB indikerer, at det umuligt kan være Saturntrinnet de observerer. Det blev aldrig fuldstændigt klart hvad de så ud af vinduet, men det var sandsynligvis et af de paneler der beskyttede månelanderen under opsendelse. Denne del af missionen har været grobund for utallige UFO historier, men astronauterne selv har aldrig givet udtryk for at det skulle være andet end et stykke rumaffald.

060:51:39 går besætningen til ro. De er nu 345.281km fra jorden og netop forbi det punkt hvor månens tiltrækningskræft bliver dominerende.

Et kig over skulderen tilbage mod jorden

Et kig over skulderen tilbage mod jorden

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart | Tagged as: , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *