Sidste nyt fra den røde planet

Så er det definitivt afgjort: det var engang flydende vand på Mars. NASA har netop offentliggjort de seneste data og billeder fra deres lille Opportunity rover og de viser mineralaflejringer, der kun kunne afsættes af flydende vand.

Mineralaflejringen er cirka 50cm lang og på tykkelse med en tommelfinger. Der er tale om en form for calsiumsulfat, men den helt præcise kemiske sammensætning er endnu ikke kendt. En ting er dog sikkert, aflejringen kan kun stamme fra en tid, hvor Mars havde rigeligt med flydende vand. Det er ikke første gang NASA finder tegn på, at Mars havde en fugtigere fortid, men det er første gang man har så klart et bevis.

Opportunity er nu på vej mod en solbadet skråning i den nordlige ende af Endeavour kraterringen, hvor man håber at holde gang i roverens solfangere hen over dens femte vinter på Mars. Når man tænker på, at den oprindeligt forventede levetid var 90 Mars-dage (92,5 af vores dage), så har NASA virkelig fået noget for pengene – Opportunity fejrer operationsdag nummer 2800 i morgen.

Fundet sætter skub i forventningerne til den store Curiosity rover, der netop nu tordner af sted mod Mars, med forventet ankomst i starten af august 2012. Curiosity er specifikt udstyret til at finde spor efter liv – noget der virker mere sandsynligt for hver ny opdagelse.

Her er et link til meddelelsen fra NASA, for dem der vil læse mere.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *