A funny thing happened on the way to Gran Sasso

Update:
Nu er det snart 2 måneder siden italienerne stak en kæp i hjulet på den gængse udlægning af universets love. Indenfor fysikkens verden har stemningen været helt oppe og ringe og beskyldninger om uvidenskabelighed har føget fra alverdens fakulteter og laboratorier. Det har heller ikke skortet på gode råd fra lænestolsfysikere, der mente de kunne lære verdens førende neutrinolaboratorium om hvordan man måler partikelhastigheder.

Laboratori Nazionali del Gran Sasso har i mellemtiden kørt deres forsøg igen, med enkelte rettelser, men resultatet ligger stadig på den forkerte side af relativitetsteorien: neutrinoerne rejser tilsyneladende hurtigere end lysets hastighed (eller rettere hurtigere end c – en universel konstant der er lig lysets hastighed i vakuum).

Vi kan nu roligt sige, at alle de trivielle forklaringer er gennemarbejdet og afprøvet, uden det har løst mysteriet. De havde altså ikke glemt at trække urene op, eller målt afstanden forkert. Ligesom forskellige unøjagtigheder i forbindelse med GPS systemer også er blevet afvist (Gran Sasso laboratoriet er ikke et folkeskolelaboratorium, men et af verdens førende partikelværsteder, de overser ikke fundamentale problemer i deres opstillinger). Resultatet er reelt, selvom det naturligvis ikke betyder, at neutrinoerne faktisk rejste hurtigere end c på turen mellem CERN og Gran Sasso.

Det ligger i den videnskabelige metode, at hvis en teori og et eksperimentalt resultat afviger, så følger man resultatet – uanset om teorien er nok så velafprøvet. Det er selvfølgelig ikke noget man gør på baggrund af en enkelt forsøgsrække (særligt når teorien er så fundamental som relativitets teorien), men det er noget man altid bør være parat til – ellers stopper videnskabeligheden.

Laboratori Nazionali del Gran Sasso er heldigvis ikke det eneste laboratorium, hvor de kan måle partikelhastigheder med den nøjagtighed forsøget kræver. Det amerikanske Fermilab og videnskabsfolk bag det japanske T2K eksperiment arbejder i døgndrift for at opstille deres egne forsøg, men resultatet forventes ikke før 2012.

Eftersom resultatet er så overraskende, så er der stadig mest sandsynlighed for, at der ligger en fejlantagelse bag (spørgsmålet er hvor, eller hvilken). Udover de kommende eksperimenter, så er en stor del af verdens fysikere i gang med at kigge de indsamlede data igennem. Lige nu er der publiceret 80 afhandlinger om forsøget og de udviser en generel konsensus om, at det er eksperimentet og ikke fysikken den er gal med. Hvorom alting er, så har man stadig ingen forklaring på resultatet.

Ægte foto af Einstein’s skrivebord – ikke et ord om Gran Sasso

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A funny thing happened on the way to Gran Sasso, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in videnskab | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *