Våbenhvile erklæret, krigen er slut!

Efter mere end 4 års endte verdens hidtil største krig: Første Verdenskrig. Reelt indtrådte våbenhvilen i den 11 time (klokken 11:00) den 11/11 1918. Krigens sidste offer var den canadiske soldat George Lawrence Price, der gjorde tjeneste ved et kompagni i det canadiske korps. Price blev dræbt af en tysk snigskytte, da han patruljerede et område ved den belgiske landsby Ville-sur-Haine. Klokken var 10:58. Price var blot den sidste af godt 16,5 millioner døde.

Danmark deltog ikke i krigen og dagen har derfor heller ingen særlig mening, men resten af den vestlige verden markeres 11. november med mindehøjtideligheder og stilhed. I det britiske commonwealth, Frankrig og Belgien kaldes den Remembrance Day. I USA er det Veterans Day, der hædrer alle nationens krigsveteraner. Jeg ser ingen grund til, at Steampunk.dk ikke også skulle sende en tanke til krigens ofre.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Våbenhvile erklæret, krigen er slut!, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Historie, militær | Tagged as: , , , , , | 9 Comments

9 Responses to Våbenhvile erklæret, krigen er slut!

 1. Carsten says:

  Interessant nok er dagen nedgraderet her i landet til den mest betydningsfulde for giftelystne meeen Danmark havde faktisk flere aktier i 1. verdenskrig; husk på at tusindvis af Sønderjyder kæmpede loyalt i den Kejserlige Tyske Hær fordi de så regnede med at blive set mildt på efter krigen når de bad om at blive genforenet med Danmark.
  Den danske flåde havde et højt beredskab under krigen og undsatte minesprængte skibe, internerede tyske skibe og besætninger og var tæt på at komme i kamp med den tyske flåde da en britisk ubåd grundstødte og kom i kamp med tyske skibe.
  Syge allierede krigsfanger i Tyskland fik lov til at komme til Danmark på rekreation og boede i indhegnede lejre – franskmænd, briter og russere!
  Det var også dengang kvinderne fik stemmeret, gullash-baroner tjente styrtende med penge på fødevarer til den tyske hær og Madsen maskingeværer også blev solgt til den tyske og østrig-ungarske hær. (I 1904 var det allerede solgt til den russiske hær – kom ikke og beskyld os for at være partiske ;))
  Dagen blev iøvrigt højtideligholdt som før af Søværnet – link http://forsvaret.dk/SOS/Nyt%20og%20Presse/Pages/V%C3%A5benstilstand.aspx

  Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Carsten says:

  Glemte det næsten men ihvertfald 4 danske piloter deltog i krigen i det franske flyvevåben.

  Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. admin says:

  Hej Carsten,

  Tak for din post, vi skal selvfølgelig ikke glemme de Danskere der deltog og i særdeleshed dem der led.

  Har du mere info on de Danske piloter?

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Carsten says:

  Der er oplysninger i Flyvehistorisk Tidsskrift 4-2005 og 1-2006 om flyverne Leth-Jensen, seniorsergent, Æreslegionen, Krigskorset og militærmedaljen, franske statsborger 1919, Peder Uffe Goethe Jensen, korporal, dræbt 100215 da der udbrød brand i hans fly, Hans Christian Welling Nielsen, dræbt 100218 i Italien, seniorsergent, militærmedaljen, krigskors og italiensk tapperhedsmedalje og Niels Paulli Krause Jensen, dansk, franske, engelsk og svensk medalje.
  Krause nævnes her http://www.theaerodrome.com/forum/people/41231-lt-niels-paulli-jensen-krause.html med links til franske sider.

  Endelige var der også en sønderjyde som var pilot under første verdenskrig Christian Johannsen i den tyske hær. Efter krigen forsøgte han i september 1931 sammen med tysker og en portugiser at flyve nonstop over atlanten fra øst til vest men måtte nødlande på havet hvor de blev fisket op. Mere her http://www.danskefilm.dk/index2.html

  Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. admin says:

  Hej Carsten,

  Spændende historie og gode links. Jeg burde næsten skrive lidt om de danske WWI piloter. Måske Christian Johansen og hans atlanterhavsforsøg.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 6. Carsten says:

  Der er lidt mere om flyvningen her http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=da&gbv=2&q=cache:Zzn-HGk974AJ:http://www.flightglobal.com/pdfarchive/view/1931/1931%20-%201022.html+christian+johansen+atlantic+1931&ct=clnk dog er Christian Johansen nævnt som tysk men han fløj jo også i et tysk fly.
  Johansen er i Dansk Flyvning (Ole Steen Hansen) krediteret for 6 allierede fly men jeg har ikke set dette bekræftet nogen steder. Det er gentaget på http://da.wikipedia.org/wiki/1._verdenskrig men jeg har altså ikke fundet noget der kan verificere påstanden.

  Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. admin says:

  Hej Carsten,

  Atter tak for info og links. De var ikke altid helt spidse til at holde regnskab med nedskydninger dengang (det var jo før gun-kameraet). Jeg kender et par steder, hvor jeg tror svaret kan findes (har været på et forum om historisk luftfart i årevis og der er nogle særdeles lærde medlemmer).

  jeg kan ikke lige sige hvornår posten kan presses ind, men det er bestemt værd at skrive om.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 8. Carsten says:

  Velbekomme! 🙂
  Der findes et billede af Johansen og co på deres flydende fly et eller andet sted, men jeg kunne ikke lige finde det igen. Et gammelt Flight eller lign. magasin.

  Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 9. Finn Andersen says:

  Kære Admin.

  Jeg kan måske fortælle dig lidt om Christian Johannesen, pilot i både 1. og 2. verdenskrig.

  Venlig hilsen Finn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *