Rumfartsfantasier i sort og hvid

Vi lever i fremtiden. Det er ganske vist ikke vores egen fremtid, men en fremtid der blev spået og skrevet om i vores bedsteforældres ungdom (i mange tilfælde også vores forældres ungdom). Vi lever nemlig i rumfartens tidsalder. Den blev noget anderledes end 40ernes og 50ernes science fiction læsere regnede med, men den blev også uendeligt mere teknologisk. Det var ubegribeligt for dem, at rumfarten største velsignelse skulle komme fra ubemandede rumfartøjer, metrologi- og kommunikationssatellitter, GPS systemer, klimaovervågning og avancerede rumteleskoper, der indfanger lys mere end 13 milliarder år gammelt.

I science fiction er mennesket altid centralt for historien. Genren, særligt den ældre del, er fuld af tapre astronauter, der som en moderne Columbus rejser til fjerne verdner, hvor dinosaurer (af ukendte årsager) stadig hersker. Trods modstand (og dinosaurer) overvinder astronauterne alle forhindringer og skaber nyt lebensraum for mennesket ude blandt de funklende stjerner.

Lebensraum blev det som bekendt ikke til. Ingen månebaser og ingen rumstationer af kontinentstørrelse. Ingen laservåben og frem for alt ingen dinosaurer. Nu hvor vi kan sammenligne den nære fortids drømme og forventninger til rumfarten, med den faktiske rumfart (der er knap så eventyrlig), kan de tidlige science fiction historier fremstå lidt som barnlig naivitet. Herunder er et udpluk af hans arbejde.

Man skal dog nok passe lidt på, med at skyde de tidlige forfattere for meget i skoene. Det var ikke forudsigelser om fremtiden de nedskrev, det var drengebøger og eventyr. I dag opfylder fantasy genren den samme litterære niche og science fiction tager sig selv for alvorligt – i dag forsøger genren nemlig at forudsige fremtiden. Heldigvis kan vi stadig glæde os over de fantasifulde illustrationer fra bedstefars børneværelse. Dengang astronauter havde firskårne kæber, stålsatte øjne, tøndeformet brystkasse og en laserpistol på hoften.

Østrigeren Kurt Röschl (1923-1986) illustrerede dusinvis af science fiction historier og populærvidenskabelige bøger i 50erne og de tidlige 60ere. Röschl’s speciale var sort/hvide tegninger der kunne gengives i billigbøger og hans tegninger har en helt anden ånd, end de mere kulørte fantasier fra samtidig amerikansk science fiction.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Rumfartsfantasier i sort og hvid, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *