Brev fra far

I juni 1945 fik 3årige Dennis Helms i staten Washington et uventet brev (ok, som 3årig forventede han nok ikke breve overhovedet). Brevet var fra farmand, der havde været væk hjemmefra de sidste 2 år. Løjtnant Richard Helms var efterretningsofficer i OSS og befandt sig i Bayern da krigen sluttede. Det lykkedes Hemls, at score en pakke af Hitlers personlige brevpapir fra den berømte ørneborg i Obersalzburg og brevet til sønnen fik et ironisk tvist.

OBERSALZBERG, DEN V-E day

ADOLF HITLER

Dear Dennis,

The man who might have written on this card once controlled Europe — three short years ago when you were born. Today he is dead, his memory despised, his country in ruins. He had a thirst for power, a low opinion of man as an individual, and a fear of intellectual honesty. He was a force for evil in the world. His passing, his defeat — a boon to mankind. But thousands died that it might be so. The price for ridding society of bad is always high.

Love, Daddy

Richard Helms blev senere generaldirektør for CIA og brevet findes nu i efterretningstjenestens museum.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Brev fra far, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Historie | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *