Hvis det findes, findes det her

Hvis i skulle komme forbi Seattle, så bør i lægge vejen forbi Ye Olde Curiosity Shop. En souvenirbutik/dime museum der har underholdt, overrasket og begejstret Seattle-gæster siden den slog dørene op i 1899.

Ye Olde Curiosity Shop blev startet af J. E. “Daddy” Standley, der i den vilde vests sidste dage var omrejsende marskandiser blandt indianere og nybyggere i Colorado. Standley og hans kone flyttede til Seattle, for at åbne en lille butik der kunne forsyne de titusindvis af guldgravere, der sejlede mod Alaskas Yukon-territorie i forbindelse med den store Klondike guldfeber.

Standley tog gerne ting i bytte, når de handlende ikke havde kontanter og med de mange handelsskibe og hvalfangere der passerede Seattle, fik han hurtigt samlet et helt lille etnografisk museum. Standley var også en af de første, der satte system i handlen med kunst fremstillet af nordamerikanske indianere. Han havde flair for det underlige, det bizarre og det groteske og Ye Olde Curiosity Shop blev hurtigt fyldt med alskens udstoppede krybdyr, totempæle, magiske talismaner og skrumpehoveder (både ægte og falske – Standley tog ikke tingene så alvorligt).

I løbet af kort tid blev forretningen et landemærke, der var kendt langt ud over Seattles bygrænse. Tegneren Robert Ripley drog inspiration til sin berømte ’Ripley’s Believe it or Not’ (der var en tegneserie før det blev et museum) under sine besøg i butikken. Mange andre berømtheder har gennem tiden lagt turen forbi Ye Olde Curiosity Shop, blandt andet Teddy Roosevelt, Charlie Chaplin, John Wayne, J. Edgar Hoover og endda den berømte Nez Perce høvding Chief Joseph (i 1902).

Et af Ye Olde Curiosity Shop’s store tilløbsstykker er de to mumificerede lig Sylvester og Sylvia, der har stået i butikken og skræmt besøgende børn siden 1950erne. Man er ikke helt sikker på, hvem de to mumier egentlig er, men i 1800tallet balsamerede man tit afdøde, så liget ikke rådnede inden familie og venner fik hentet det til begravelse. I nogle tilfælde endte bedemanden med et uafhentet lig og så solgte de dem til omrejsende dime shows.

Standley’s store kærlighed var dog totempæle og han købte både ægte totempæle og fik fremstillet kopier hos forskellige indianerstammer. Ye Olde Curiosity Shop var instrumental for Seattles identifikation med totempæle (deres ishockey hold hedder Seattle Totems), selvom de historisk var mere udbredt langs den Canadiske stillehavskyst og i Alaska.

Grundet deres store blandede samling, har Ye Olde Curiosity Shop har leveret vare til mange museer. Særligt etnografiske genstande fra nordamerikanske indianere og inuitter. Ligesom Standley også donerede ofte sjældne genstande til forskellige etnografiske samlinger i USA og Canada.

J. E. Standley i Ye Olde Curiosity Shop 1917

Standley drev butikken til sin død i 1940, hvorefter sønnen Edward overtog. Efter ham overtog hans datter forretningen og i dag er det fjerde generation der står bag disken. Ye Olde Curiosity Shop har beholdt ånden fra Standley og det er en af de få butikker, hvor de vitterligt sætter pris på folk der bare kigger. Forretningen er stadig lige dele butik og museum. Er det bare mig, eller er det en ren steampunk-butik?

Ye Olde Curiosity Shop som den ser ud i dag

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
Hvis det findes, findes det her, 8.7 out of 10 based on 3 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *