I et hul i jorden boede der en Hobbit

Sådan starter Tolkiens berømte eventyr Hobitten og der er ingen tvivl om, at dette værk har inspireret Waliseren Simon Dale, da han i 2005 stod og manglede et hus. Siden 60erne har der eksisteret en lille gruppe af miljø-bevidste selvbyggere, der har eksperimenteret med simple selvforsynende huse. Der er flere årsager til at folk bygger sig et ’økologisk’ hus, men primært drejer det sig om vores skrumpende energikilder (olie, gas og kul) og vores generelle hugst på naturlige ressourcer.

Dave er ikke arkitekt, men han var tilsyneladende heller ikke bange for at tage fat på projektet. Huset er en såkaldt ’low impact’ konstruktion, hvilket betyder, at alle materialerne enten er genbrug, eller naturlige materialer fundet i området. Det er samtidig konstrueret til at anvende mindst mulig energi – den sparsomme el-forsyning kommer fra en solfanger på taget og vandet fra en kilde i nærheden. Faktisk er huset slet ikke forbundet til omverden gennem andet end en sti ud af skovtykningen. Dave’s hytte er altså ikke bare et Hobbit-hus, det er et Hippie-hus: completely off the grid.

Projektet viste sig at være af overskueligt omfang. Faktisk tog det ikke mere end 1500 timer at stable hytten på benene og udgifterne løb om i 30.000kr (udover grunden). Hele konstruktionen bygger på et simpelt træskelet med mure af lerklinet halm og et græstørvstag til at holde på varmen. Indenfor er gulvet isolerer med dampspær, derefter et lag euro-paller, et lag halmballer og sidst et trægulv fundet på den lokale byggelosseplads, hvor Dave i øvrigt fandt størstedelen af materialerne.

Her på Steampunk.dk har vi en svaghed for alternativ arkitektur, så da jeg snublede over Dave’s lille Hobbit-hus sprang jeg direkte til tasterne. Jeg skal ikke kunne udtale mig om husets beboelighed under en Dansk vinter, men der er grundlæggende ikke stor forskel på Dave’s Hobbit-hus og de huse mange af vores oldeforældre boede i (smut en tur på Frilandsmuseet og se). Skulle det blive lidt koldt en vintermorgen, så kan man jo altid lune sig ved tanken om det minimale boliglån. Dave og familien går for tiden og bygger på et nyt lidt større Hobbit-hus, det kommer vi nok også til at se på Steampunk.dk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
I et hul i jorden boede der en Hobbit, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *