Rumfartshistoriens skrotplads

Den socialistiske verdens modstykke til amerikanernes rumfærge var den 42 ton tunge Buran. Et rumfly vi tidligere har berørt her på Steampunk.dk. Skabt under den kolde krigs benhårde konkurrence og prøvefløjet ubemandet i orbit i 1988, kunne Buran have været et mere praktisk bud på en løftekapacitet, men efter at have postet utallige milliarder i hvad der skulle have været Sovjetunionens ukronede rumskibskonge, måtte Buran programmet aflyses i starten af 90erne samtidig med Sovjetunionens fald.

Selve fartøjerne har lidt en omtumlet tilværelse. Den eneste færdigbyggede færge blev ødelagt under et hangarkollaps i 2002. 4 andre færger i forskellige stadier af færdiggørelse ligger rundt omkring i Rusland og Kasakhstan. Udover selve rumfartøjerne var der naturligvis også en bygget infrastruktur på Baikonur: ramper, stativer, testudstyr, fragtbaner, flammegrave, antenner, tårne, lagerhaller og kontrolbygninger. Alt udstyret rådner nu op på Baikonur Cosmodrome.

Du kan læse mere om Buran her: Alle tiders snestorm.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Rumfartshistoriens skrotplads, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in rumfart, sovjet | Tagged as: , , , , | 2 Comments

2 Responses to Rumfartshistoriens skrotplads

 1. Lasse says:

  Russerne har altid kunet noget med navngivning. F. eks. “Cosmodrome”. Og hvem gider sidde og bumle i en “Space Shuttle” når man kan feje afsted på en snestorm (Buran).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Michael says:

  En af rumfærgerne kan i øvrigt ses i relativt velholdt stand på Technik Museum i den dejlige tyske by Speyer

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *