Man skulle bo lidt længere sydpå

Villa Las Estrellas er den eneste civile bosættelse på sydpolen. Den ligger ganske vist ikke på selve det Antarktiske kontinent, men på King George Island godt 120km fra kysten. Som navnet antyder, var området oprindelige annekteret af Storbritannien, men Chile gjorde krav på øen i 1940 og indlemmede det i Antártica Chilena Province – et område der dækker begge sider af Magallan-strædet. Det er vist ikke andre end Chile der anerkender denne annekteret, men som nævnt har Chile altså fast beboelse på King George Island.

Nogen storby er det ikke ligefrem, men der er 14 hyggelige hjem med 90 kvadratmeter hver. Hvilket er rigeligt til de 80-120 borgere (henholdsvis vinter og sommer). Som andre småbyer har Villa Las Estrellas et rådhus, et posthus, et bibliotek, et hotel med 20 senge, et fitnesscenter og et lille hospital. Derudover har byen en skole, med to lærere og 15 elever, en børnehave med en pædagog og seks børn.

Til trods for afsondringen har Villa Las Estrellas både satellit og mobiltelefoni, samt internetadgang på skolen. Tv klares for det meste med en parabolantenne, men Chile har sørget for relæstationer så landets to største kanaler kan modtages på stueantennen.

Selvom byen teoretisk er civil, så eksisterer den næsten udelukkende som konsekvens af de nationale og internationale forskningsstationer i området (8 nationer har stationer på King George Island). Der ankommer dog et begrænset antal turister hvert år (byen har ligefrem en souvenirbutik), ligesom det Antarktiske Marathon løbes med udgangspunkt i Villa Las Estrellas.

King George Island har desværret æren af at være Antarktis mest forurenede steder

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Man skulle bo lidt længere sydpå, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!
Posted in Blandet | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *